Aktuális

Videón követelik a szülők, hogy vonják vissza a kötelező 6 éves beiskolázást

Elkeserítőnek és felháborítónak tartják a köznevelési törvény módosítását.

A miniszternek szóló videóüzenetben követelik a szülők a kötelező 6 éves beiskolázás visszavonását. A köznevelési törvények nyári módosítása értelmében a gyereket ismerő szülő és óvoda helyett a gyereket nem ismerő hivatal dönt a további egy év óvodai nevelésről, holott ennek a döntésnek a meghozatalára egy hivatalos szerv alkalmatlan – írja közleményében a Szülői Hang Közösség. A szervezet a törvény visszavonását követeli.

A köznevelési törvények nyári módosítása értelmében a hatéves gyereknek el kellene kezdeni az iskolát, függetlenül attól, hogy iskolaérett-e. Az óvodáktól elvették az iskolaérettség megállapításának felelősségét. Ha egy szülő mégis azt szeretné, hogy gyermeke további egy évet az óvodában maradjon, akkor egy központi hivatalhoz kell kérvényt benyújtania.

A kötelező 6 éves kori beiskolázás ellen tiltakoznak (Fotó: Matt McClain / For The Washington Post via Getty Images)

A gyerekek között óriási fejlődésbeli különbségek mutatkoznak, nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté – emeli ki a közlemény. Az idő előtt iskolapadba erőltetett gyerekeket sorozatos kudarcok érik, ezek alacsony önbecsüléshez vezetnek, ami tönkreteszi az iskolás éveket, és nagyban rontja a gyerek későbbi boldogulásának esélyeit is. Az intézkedés negatív hatással van az iskolaérett gyerekekre is, mert a nem iskolaérett gyerekek akadályozhatják a többi gyermek haladását az iskolában.

Kásler Miklós miniszternek szóló videóüzenetben szülők tiltakoznak a törvény visszavonását követelve. Az üzenet egyebek mellett kitér arra, hogy a törvény által hivatkozott szakértői bizottságok már most túlterheltek, és ezért nem tudják az összes érintett gyermek felmérését elvégezni. Azt is elmondják, hogy a bírósági úton való fellebbezés alkalmatlan a pedagógiai szempontok figyelembevételére, az intézkedés tovább növeli a szegregációt azáltal, hogy a hátrányos helyzetű családok aligha élnek majd a kérelmezés lehetőségével. Az intézkedés részleteit szabályozó rendeletet pedig nemhogy a tanévkezdésre, de még azóta sem sikerült megalkotnia a minisztériumnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top