Aktuális

„Ha nem kapunk segítséget, jön az éhínség” – százezrek életét fenyegeti a pusztító szomáliai árvíz

Az évtizedes polgárháború sújtotta országban a nyáron még a példátlan aszály miatt kellett aggódniuk az embereknek. Most az áradás fenyegeti őket.

„Semmink sem maradt. A szomszédok segítettek kimenteni a gyerekeimet, amikor elárasztotta a házunkat a víz. A legkisebb lányomat elsodorta az ár, de istennek hála, végül őt is sikerült kimenekíteni”nyilatkozta a Guardiannak egy hétgyerekes szomáliai nő, miután elöntötte a házukat a medréből kilépett Shabelle folyó.

Szomáliát hetek óta komoly áradások sújtják (Fotó: Mohamed Absiwahab / AFP)

A 45 éves Ciraa Farah Ali csak egyike annak a közel 370 ezer szomáliainak, akiknek az elmúlt hetek pusztító árvizei miatt kellett elhagyniuk az otthonukat. A nyáron még példátlan aszály sújtotta a szegény, évtizedes polgárháború tépázta kelet-afrikai országot, most az áradások miatt kell menekülniük az embereknek.

A természeti katasztrófa emberéleteket is követelt. Nuriya Hassan Ma’ow 11 éves fiát, Mohamudot és 75 éves nagyanyját, Ruqiyat vesztette el, amikor megpróbáltak elmenekülni a tomboló folyó elől – mindketten megfulladtak. „Nem voltam otthon. Mindenki mentette az irháját, senki sem segített nekik. Borzalmas tragédia ez a családomban, úgy érzem, nem tudok megküzdeni a gyásszal. Nem tudom, mihez kezdjek, csak abban reménykedhetek, hogy isten majd megsegít” – mondta a 37 éves boltos, aki családjával Beledweyne-ben, egy a fővárostól, Mogadishutól 320 kilométerre lévő nagyvárosban lakott. Most egy Ceel Jaale mellett lévő rögtönzött sátortáborban él kitelepített sorstársaival együtt.

„A nemzetközi közösségnek is segítenie kell”

A szomáliai hatóságok eddig még nem közölték, hány áldozata van az október közepe óta tartó áradásoknak. Beledweyne a legtöbbet szenvedett települések közé tartozik, kórházát elöntötte a víz, és mivel az utakat és a termőföldeket is tönkretette a kiáradó folyó, az ENSZ illetékesei szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti a környék lakóit.

„Katasztrofális a helyzet” – mondta a brit lapnak Safiyo Sheikh Ali, a város polgármestere. Véleményét a szomáliai elnök, Mohamed Abdullahi Mohamed is osztja, aki miután a napokban a térségbe látogatott, „felfoghatatlan pusztításról” beszélt, és arra kérte a segélyszervezeteket, hogy küldjenek további segítséget.

Százezreket kellett kitelepíteni (Fotó: Mohamed Absiwahab / AFP)

Beledweyne mellett Jubát, Gedót és a szomáliai öböl több települését is elöntötték a medrükből kilépett folyók. A menekültek sok helyen élelem nélkül maradtak, a táborokban sokszor a legalapvetőbb tisztálkodási és higiéniai feltételek sem adottak, van, ahol latrina sincs.

A nyolcvan humanitárius szervezetet tömörítő Somalia NGO Consortium szerint akkora az élelmiszerhiány, hogy ha a gazdag országok nem lépnek közbe, 6,3 millió ember élete kerülhet veszélybe. „A nemzetközi közösségnek is segítenie kell abban, hogy megoldjuk a szomáliai krízist. Már csak azért is, mert egyértelmű, hogy a mostani árvizekhez hasonló szélsőséges időjárási jelenségeket a globális klímakrízis okozza” – jelentette ki Nasra Ismail, a szervezet vezetője.

Újabb csapások jöhetnek

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a heves esőzések miatt a repülőterek is akadozva üzemelnek, így a segélyszállítmányokat is nehéz eljuttatni a rászorulókhoz. Pedig nagy szükség lenne rájuk: „Semmink sincs. A férjem mozgássérült, borzasztó volt, amikor elérte a házunkat a víz, mert a gyerekeimmel együtt őt is nekem kellett kimenekítenem – meséli a 39 éves Nur Ali Ebla. – Arra sem jutott idő, hogy a legszükségesebb dolgokat elhozzam a házból, még edényeink sincsenek, hogy főzni tudjunk magunknak. Mindent elvett a víz.”

Szomáliai kisfiú az egyik Mogadishu melletti menekülttáborban (Fotó: Mohamed Dahir / AFP)

A 37 éves Abdi Adan Isack otthonát elmosta az árvíz. „Már nincs hova hazatérnem, a házamat elpusztította a folyó. Egészségügyi ellátást sem kapunk. Az ötéves kisfiam napok óta betegeskedik, mostanra teljesen legyengült. Ha nem kapunk segítséget, jön az éhínség” – panaszkodott a férfi.

Habiba Muhamed Alit 136 társával együtt önkéntesek menekítették ki Beledweyne-ből. „Semmit sem látok, rettegtem, azt hittem, meg fogok halni – mondta a nyolcvanéves vak férfi. – Istennek hála, hogy a fiúk (az önkéntesek) kimentettek. Élelemre van szükségünk. Tiszta vízre. Itt minden összeomlott, félek visszatérni a városba.”

Abdi Abdullahi, a Vörös Félhold helyi vezetője azt mondta, még mindig több ezer kimenekítésre váró ember van az elöntött városban. „Attól félünk, hogy hamarosan újabb csapások jöhetnek, az áradások miatt könnyen malária- és hasmenésjárvány törhet ki – nyilatkozta a lapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top