Aktuális

Betörtek a drezdai kincstárba, ez lehet az évszázad műkincsrablása

Három garnitúra felbecsülhetetlen értékű drágaköves ékszert vittek el.

Betörtek hétfőn a németországi Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába.

A múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárába, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészbe két ismeretlen hatolt be kora reggel. Egy ráccsal védett ablakon keresztül – a rácsot felfeszítve, az ablakot betörve – bejutottak egy terembe, amelyben drágakövekkel díszített ékszereket mutatnak be.

A drezdai uralkodói palotánál helyszínelő rendörök 2019. november 25-én, miután az éjjel betörtek a múzeumként mûködõ épületegyüttes kincstárába, a Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) (Fotó: MTI / EPA / Filip Singer)

Az elkövetők összetörték az egyik vitrin üvegét, magukhoz vettek három garnitúra ékszert, és távoztak. A múzeum riasztórendszere működött, az őrök a biztonsági kamerákon keresztül látták a rablást és értesítették a rendőrséget. Az első járőr a riasztás utáni ötödik percben érkezett a helyszínre, de az elkövetőknek addigra sikerült elmenekülniük.

Röviddel a történtek után egy drezdai utcában kiégett egy autó, meglehet, hogy a betörők azzal menekültek el a múzeumtól, majd felgyújtották és hátrahagyták. A betörés előtt az épület közvetlen közelében kigyulladt egy áramelosztó állomás, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában, így az utcai világítás sem működött a bűncselekmény idején.

Mindhárom ellopott garnitúra a 18. századból való, együtt nagyjából 100 tárgyból, gyémánttal, rubinnal, zafírral díszített ékszerekből áll. A feldolgozott anyag és a tárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedően magas. Azonban Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, együtt, garnitúraként felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Sajtóértesülések szerint a műkincsek egymilliárd eurót érhetnek.

2006. augusztus 31-én készített kép a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstáráról, a Grünes Gewölbéről, ahova a 2019. november 25-re virradó éjszaka betörtek (Fotó: MTI / EPA / DPA / Matthias Hiekel)

A bűncselekményt elítélte Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy nem csupán az állami műtárgygyűjteményt lopták meg, hanem „minket, szászokat”. A kincstárban olyan értékeket őriztek, amelyekért Szászország évszázadok alatt keményen megdolgozott, és nélkülük nem lehet megérteni a szász történelmet – tette hozzá a politikus.

A helyenként zöldre festett boltozatáról elnevezett kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás – ékszerek, dísztárgyak, bútorok – gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top