nlc.hu
Szabadidő

Öltönyben indultak az év ékszerrablását elkövetni Párizsban

Öltöny, vegyvédelmi ruha és boszorkány jelmez: ebből áll össze az ékszer- és bankrablók ruhatára

Néhány nappal ezelőtt jól öltözött bűnözők rámoltak ki az egyik luxusüzletet Párizsban. Nem ők az elsők, akik elegáns ruhában mentek rabolni, de van, aki ennél extrémebb megoldásokat választ.

Biztosan sokan emlékeznek a Holtpont című filmre Patrick Swayze és Keanu Reeves főszereplésével, amiben egy csapat bűnöző amerikai elnökök arcait ábrázoló maszkokat viselve rabol ki bankokat. A fikció és a valóság pedig nem is áll olyan messze egymástól, 2017-ben olasz bankrablók például Trump-maszkokban több tucat pénzautomatát.

Bár sokan azt gondolnák, az előbbi filmből merítettek ihletet, valójában nem a Holtpont, hanem A Sakál című film volt az inspiráció, emiatt festették át az autójukat, ráadásul a Holtpont bankrablóival szemben ők nem ügyeltek arra, hogy az elnöki maszkhoz öltöny dukál.  

De maszkra sincs persze szükség, Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című filmjét is, amiben egy gyémántrablás résztvevői mindenki szépen kiöltözve, azaz fekete öltönyben, fehér ingben és nyakkendőben indult elkövetni a tökéletes bűntényt, ami végül messze nem lett tökéletes.

Van, aki egyébként Quorán fel is tette a kérdést, hogy a filmekben vagy a videójátékokban a rablók mégis miért viselnek öltönyt, és erre több válasz is érkezett. Van, aki szerint így kevésbé keltenek gyanút, mintha szakad mackófelsőben és mackónadrágban érkeznének, majd menekülés közben könnyebben el tudnak vegyülni a tömegben, mármint ha éppen olyan bankot üzletet rabolnak ki, ahol sok az irodista. 

Sharp dressed man

Az öltönyös rabló egyébként nem csak egy filmbéli toposz. 2023. augusztus elsején két öltönyös férfi és egy fekete nadrágot, valamint zöld felsőruhát viselő nő ebédidőben besétált a Piaget párizsi üzletébe, és az ott lévő ahonnan tizenöt millió euró, vagyis 5,8 milliárd forint értékű zsákmánnyal távoztak.

Egyes források szerint a rablóknál hangtompítós fegyver volt, ezzel kényszerítették rá az alkalmazottakat, hogy feküdjenek a földre, illetve segítenek nekik hozzájutni az ékszerekhez. A három elkövető állítólag gyalog, majd vélhetően valamilyen közlekedési eszközzel menekült el a helyszínről. 

„Akkor szembesültünk azzal, hogy mi is történt, amikor megjelent két rendőrautó. Először azt hittem, hogy filmet forgatnak” – nyilatkozta egy közelben lévő másik luxusüzlet eladója, aki sok más emberrel együtt a rendőrségi kordon mögül figyelte, mi történik a helyszínen.

2023. augusztus 1-jén szalaggal vették körbe a Piaget ékszerüzletét, miután azt kirabolták.

2023. augusztus 1-jén szalaggal vették körbe a Piaget ékszerüzletét, miután azt kirabolták. (Fotó: Stefano Rellandini/ AFP)

Persze nem ez az első rablás a környéken, de Ariel Weil kerületi polgármester szerint három rablás négy év alatt nem kiugróan magas szám egy olyan környéken, ahol minden a luxusról szól, noha – teszi hozzá – lehetne kevesebb is eset is.

Jacques Morel, a Union Française De La Bijouterie, Joaillerie, Orfèvrerie, Des Pierres & Des Perles (UFBJOP) elnöke is egyetért azzal, hogy a helyzet nem vészes, hiszen míg tíz évvel ezelőtt 400 rablás volt, 2022-ben pedig kevesebb, mint 50. Ez valószínűleg nagyban köszönhető annak, hogy a rendőrség és a biztosító társaságok nyomására a luxusmárkák igyekeztek megtenni a szükséges óvintézkezdéseket, persze van, amikor ez is kevés.

Soha nem lehetsz 100 százalékban biztonságban, kivéve ha egy ékszerüzletedet páncélozott teherautóvá alakítod át

 – tette hozzá Morel.

A Le Parisien cikke szerint egyébként a Piaget üzlete az ajánlások ellenére nem szereltetett fel biztonsági zárat, ami így utólag nagy hibának bizonyult, de nyilván az sem lehet kizárni még, hogy volt beépített ember is. Persze még így is szerencsésnek mondhatják magukat, a párizsi Vendome téren található Bulgari üzletet az elmúlt években például kétszer is kirabolták, 2021 szeptemberében 10 millió euró értékű ékszert loptak el, 2023 májusában pedig szintén több millió eurót érő áruval távoztak a fegyveres bűnözők.

2021. szeptember 7-én dél körül több fegyveres személyek kiraboltál a Bulgari üzletét Párizs központjában, a Vendôme téren. (Fotó: Samuel Boivin / NurPhoto / AFP)

2021. szeptember 7-én dél körül több fegyveres személyek kiraboltál a Bulgari üzletét Párizs központjában, a Vendôme téren. (Fotó: Samuel Boivin / NurPhoto / AFP)

De nem úszta meg a környéken található Chanel üzlet sem, amit 2022-ben raboltak ki fényes nappal. Ide sem öltönyben érkeztek a rablók, hanem hétköznapi ruhában, motorokkal.

Velük ellentétben megadták a módját azok a bűnözők, akik  Maastricht városában, egy európai képzőművészeti vásáron akartak ékszereket rabolni 2022 nyarán. Az elkövetők úgy voltak felöltözve, mintha egyenesen a Peaky Blinders című sorozatból léptek volna ki. A rendőrségnek kettejüket gyorsan sikerült elcsípnie, a társaiknak  azonban sikerült elmenekülnie. Egyébként nem ez az első eset, hogy a vásárt bűnözők veszik célba. A vásáron 2011-ben egy londoni ékszerész gyűrűjét és gyémánt nyakláncát lopták el, az ékszerek értéke 860 ezer euró volt.

Álcában a bűn útján

Azért vannak ennél cifrább történetek is. 2022 novemberében, halloweenkor egy férfi például boszorkánynak öltözve lopott el 300 ezer dollár értékben ékszert a bloomingtoni Mall of America egyik üzletéből, ahol egyébként alkalmazott volt. A jelmezes rabló később több tárgyat is beadott a zálogházba, többek között ez buktatta le, de az sem segített, hogy később visszatért a tett helyszínére.

Öt évvel korábban Nagy-Britanniában is volt egy boszorkányos rablás, pontosabban ahogyan a cikkek fogalmaznak, az elkövető egy patomimes boszorkánynak volt öltözve, ami azt jelentette, hogy szőke parókát viselt, valamint egy hosszú fekete ruhát és egy füles sapkát, fegyverként pedig egy bozótvágót vitt magával. Ő nem egy ékszerüzletet ki rabolt ki, hanem egy boltot, ahol éppen vásárlók is voltak. Nekik is köszönhető, hogy elkapták a férfit, ugyanis sikerült feljegyezniük az autója rendszámát, és mint kiderült, 

2022 végén Melbourne-ben is volt rablás, aminek mindenképpen helyet kell kapni a felsorolásunkban, az elkövetők ugyanis vegyvédelmi ruhában, fegyverekkel felszerelkezve rontottak be egy helyi bevásárlóközpont egyik ékszerüzletébe. A módszer egyébként nem egyedi, a világ több pontján is készültek olyan biztonsági felvételek, amin látni, hogy a rablók védőoverálban követik el bűntettüket. 

Szintén Ausztráliában történt, de egy fél évvel később, 2023-májusában a rablók burkában raboltak ki egy queenslandi ékszerüzletet. Az elkövetők a tulajdonos fegyverrel fenyegették meg, és 200 ezer dollár értékben vittek el aranyból készült ékszereket. Az ötlet sem tőlük származik, a 2000-es években Londonban egy mecsetből eltulajdonítottak több hagyományos női ruhadarabot, és ezt magukra öltve raboltak ki bankokat. 

Viszonylag friss, júliusi sztori, hogy egy nőnek öltözött férfi 10 nap alatt három bankot rabolt ki Texasban, és mivel az illető öntapadós cetliken adta át a követeléseit a személyzetnek, ezért  Sticky Note Bandit nevet ragasztották rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top