Aktuális

Emberhorda és csatatér a plázában – 12 halálesetet okozott már a Black Friday-őrület

Rángatják egymás kezéből az árut, ordítanak az eladókkal, felborítják az állványokat, kilopkodják idegenek kosarából az utolsó darabot, eltaposnak – de miért? Black Friday alkalmából megmutatjuk, hogyan vetkőzik ki magából az ember a „kihagyhatatlan ajánlatok” miatt.

Hálaadás napja után a lelkes amerikai vásárlók már hajnalban vagy még aznap éjjel a nagy áruházak előtt toporognak, hogy megragadják a „hihetetlen ajánlatokat”, akciókat, amint az ajtók kinyílnak. Az elmúlt évek Black Friday-videói azt mutatják, hogy a vásárlóhorda vágtázása nem egyszer vezetett komolyabb sérülésekhez, sőt halálesetekhez, ráadásul ilyenkor a lövöldözéses tragédiák száma is megszaporodik a tengerentúlon.

Ezek az esetek kicsit a pamplonai bikafuttatásra emlékeztetnek, amikor úgy reggel nyolc magasságában rakéta fellövésével jelzik, hogy a karámból kiengedték a hat, viadalra szánt, felajzott bikát, akik elől összetekert újsággal felfegyverkezett futók rohannak végig az észak-spanyolországi óváros kordonokkal védett, szűk utcácskáin. Fekete péntek idején is valami hasonló történik, csak a bikát ez esetben az akciók helyettesítik, amiket a vásárlók bankkártyáikkal hajkurásznak a boltok polcai közötti szűk folyosókon. És ahogyan a bikafuttatáskor, úgy itt sem ritkák a kisebb-nagyobb, sőt akár halálos sérülések.

Black Friday-roham 2012-ben (Fotó: Getty Images)

Pár évvel ezelőtt, még a 3-as metró régi szerelvényeinek kicserélése előtt elérhető volt a neten egy számláló, amely azt mutatta, hány napja, órája és perce nem gyulladt ki a metró. Hasonló számlálón lehet figyelemmel kísérni azt is, hány haláleset és súlyosabb sérülés történt az elmúlt években a Black Friday kapcsán: a jelenlegi adatok alapján (ebben persze még nincsenek benne az idei számok) eddig 12 haláleset és 117 sérülés történt. Most ezekből szemezgettünk párat, melyek alapján kétszer is érdemes meggondolni, tényleg kell-e egy újabb plazmatévé.

Fulladás 20 dollárnyi leértékelés miatt

2008-ban egy Jdymtai Damour nevű bolti eladót gyilkoltak meg a Wal-Mart vásárlói Long Islanden. A rémes tudat, hogy a vásárlók kapzsisága egy áruházi dolgozó életébe kerülhet, megrázta a közvéleményt. Bár az előző években is előfordult, hogy a Black Friday-dömpingben többen is súlyosan megsérültek, ez volt az első eset, amely halállal végződött.

A több mint ezer vásárló aznap délután fél hatkor a bolt előtt várakozott, a rendőrség próbálta őket eleinte kordában tartani. Végül a hatóságok feladták, és elmentek a helyszínről. A helyzetet kezelendő a bolti dolgozók azt az utasítást kapták, hogy álljanak az ajtók előtt, amikor azok kinyílnak. Köztük volt a 34 éves Damour is, aki egyébként a Wal-Mart raktárában dolgozott. Az ajtó kinyílt, és a tolakodók azonnal fellökték a férfit, aki a padlóra zuhant, majd fulladás következtében életét vesztette. Később egy kollégája keserűen azt nyilatkozta: Damour halálán 20 dollárt takarítottak meg a vásárlók. A tömeget alkotó egyének egyébként egyáltalán nem voltak tisztában azzal, mit tettek, és a hatóságok is a boltot büntették meg végül, amiért nem vértezte fel megfelelően az embereit a rohammal szemben.

Szó szerint átléptek rajta

Az ominózus eset után balesetek ugyan továbbra is történtek, de egyik sem végződött halállal. Három év múlva azonban újabb végzetes tragédia történt. Ezúttal senki sem gázolt át senkin, legalábbis nem fizikai értelemben, viszont a tömeget hidegen hagyta az a vásárló, aki rosszul lett, majd összeesett a boltban. A 61 éves Walter Vance-nek súlyos szívbetegsége volt, nem sokkal később a kórházban hunyt el. Az eladók szerint a legtöbben ignorálták a haldokló férfit, sőt sokan konkrétan átléptek a teste felett.

„Black Friday trip a pokolba”

2012-ben újabb megrázó eset történt, ami nem annyira közvetlenül, mégis a Black Fridaynek tulajdonítható. A 48 éves Arvind Tandel épp hazafelé tartott egy egész éjszakán át tartó „vásárlási tripből” feleségével és négy lányával, de annyira kialvatlan volt, hogy áthajtott a másik sávba, és nekiütközött két motorosnak és egy rendőrautónak. Két lánya azonnal szörnyet halt – később derült ki, hogy nem voltak bekötve. Egy évvel később pedig egy tinédzser is életét vesztette hasonló körülmények között Észak-Karolinában: a 19 éves Patrick Henry Boyd szintén egy egész éjen át tartó vásárlási trip után szenvedett autóbalesetet.

Élet-halál harc egy parkolóhelyért

Egy férfi a nevadai Renóban tüzet nyitott egy férfira, miután a Wal-Martban nem kapott parkolóhelyet. Noha végül nem erősítették meg, hogy közvetlen a kapcsolat az eset és a Black Friday között, az biztos, hogy mindkét férfi épp vásárolni akart, amikor összekaptak a parkolóhelyen.

Lövöldözés az áruházban

És még egy eset tavalyról. Hálaadás éjszakáján egy alabamai bevásárlóközpontban egy fegyveres két embert, köztük egy 12 éves lányt is megsebesített. A férfi vélhetően egy kedvező ajánlat fölött „kapott hajba” egy másikkal, mikor előrántotta a fegyverét. Egy épp ott tartózkodó rendőr szembeszállt a fegyveressel, és lelőtte, de a hajsza során egy kamaszlány is megsérült, és kórházba került.

Ha valaki valamiért további Black Friday-viadalokra volna kíváncsi, nézze meg ezt az angol nyelvű összeállítást. Tanulságos…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top