A Black Friday legnépszerűbb termékkategóriái és tippek, hogy mit érdemes választani

Átlagosan közel ötvenezer forintot költünk el a Black Friday alatt. Érdemes átgondolni, mire megy el ennyi pénz. És azt is elmondjuk, melyik háztartási gép viheti a prímet.

A Black Friday Global adatai alapján a legtöbben valamilyen ruhaneműt akarunk olcsóbban megvásárolni az akciók ideje alatt, rögtön utánuk következnek az elektronikai felszerelések, de a legnépszerűbb termékkategóriák között vannak a cipők, a kozmetikumok és a háztartási gépek is. A korábbi évek elemzéseiből kiderül, hogy mi magyarok szeretünk jól felkészülten belevágni a shoppingőrületbe, ezért, hogy segítsük a döntést, bemutatjuk, melyek azok a termékek, amelyek aktuálisan a legdivatosabbak és legnépszerűbbek kategóriájukban. Ezek közül nemcsak magadnak érdemes válogatni, hanem ajándéknak is.

Ruhák

Ha igazán jó vásárt akarunk csinálni, olyan ruhákat szerezzünk be akciósan, amelyek a gardróbunk alapdarabjai lehetnek hosszú szezonokon át. Pamutpólót bármikor vehetünk pár ezer forintért, egy télikabát esetén azonban már komolyabb összegeket is megspórolhatunk, ha ügyesek vagyunk. A tevebarna szövetkabátok például az idei tél slágerei, ráadásul igazi klasszikusok is, így több szezonon át divatosak lesznek. Gyönyörű alapdarabok, a pufikabátok mellett nem árt, ha egy ilyen is lapul a szekrényben.

A pliszírozott szoknyák hosszú szezonok óta divatban vannak, és muszlintól a műbőrig minden anyagtípusból jól mutatnak. Alkalmi ruhák és elegáns, hétköznapi szettek igazi alapdarabjai, melyeket aligha unnak meg egyhamar a divattervezők, így számunkra is jó döntés, ha beszerzünk egy-két újat belőlük.

Ruha persze nem csak nekünk kell, a család többi tagját is érdemes ilyenkor „felöltöztetni”. Férfiak esetén az ingeket, pulóvereket, télikabátokat érdemes szemügyre venni, ezekből a jó minőségű darabok bizony könnyedén kerülnek egy kisebb vagyonba, ergo sokat spórolhatunk rajtuk. Ha egyedül intézzük a vásárlást, mindenképp írjuk fel előre a szükséges méreteket (akár márkánként), ingnél pedig a preferált szabást is, hogy ne a helyszínen kelljen húzni az időt a tanakodással.  

1. Barna gyapjúkabát – Massimo Dutti / 2. Férfi pulóver – Polo Ralph Lauren, AboutYou / 3. Pliszírozott alkalmi ruha – Guess Jeans, Fashion Days / 4. Kisfiú pulóver és farmer – Zara / 5. Kislány pamutpulóverrel kombinált szoknya – Mango

Ami a gyerekeket illeti, azt javasoljuk, győzzön a praktikum. Bármit veszünk, kábé fél év múlva úgyis kinövik, nem érdemes súlyos összegeket kiadni az ötödik tüll szoknyácskáért. Ellenben gondoljuk át, az aktuális méretből mire van szükség, és azt is, hogy a következő méretbe nagyjából mikor nő bele a gyerek, majd szerezzünk be néhány szükséges holmit jóval olcsóbban előre. Ugyanígy számoljuk össze, hány gyerek van a rokonságban, akiknek ajándékozni szoktunk karácsonyra. Könnyen lehet, hogy most nekik is kifoghatunk valami szép ruhát – persze csak akkor, ha tudjuk a méretét. 

Elektronikai felszerelések

Mobiltelefonból a kínai márkákra érdemes jobban odafigyelni, az EISA (Expert Imaging and Sound Association, 29 ország 55 elektronikai magazinjainak szövetsége) által legjobbnak ítélt 2019-es készülékek például kivétel nélkül közülük kerültek ki. A kiegészítők terén nagy menőség a vezeték nélküli fülhallgató, ami karácsonyi ajándéknak sem utolsó, mint ahogyan a különböző okosórák iránt is évről évre nő a kereslet, éves szinten több mint 44 millió darabot adnak el belőlük világszinten.

Nem hagyható le listánkról a televízió sem, múlt évben is az egyik legnépszerűbb termék volt a Black Fridayen itthon. A 4K UHD okostévék nagy eséllyel fognak bekerülni jó pár magyar háztartásba legkésőbb december 25-ig. A játékkonzolok szintén sikerszériát futnak a karácsonyi időszakban, a tinigyerekek Jézuskája ennél menőbb ajándékot keresve sem tudna találni. Mivel egy konzol a tartozékokkal nem olcsó mulatság, érdemes körülnézni, hol akciózzák le őket Black Fridaykor.  

1. P30 Pro mobiltelefon – Huawei / 2. Galaxy Watch Active okosóra – Samsung / 3. PlayStation 4 Pro – Sony / 4. 4K UHD televízió – Samsung / 5. Indy True Wireless fülhallgató – Skullcandy

Cipők

Hiába van tél, a sneakerek mit sem veszítenek népszerűségükből – pláne, amilyen enyhe időjárás jut nekünk mostanság. Olyannyira igaz ez, hogy még a női táskák népszerűségét is képesek felülmúlni, így hát nem vitás, hogy idén karácsonykor sportcipőt ajándékozni remek ötletnek számít. Ettől függetlenül persze nincs tél csizma nélkül, egész pontosan két pár csizma nélkül: egy bokacsizma és egy hosszú szárú változat mondhatni alap. Ha divatozni akarunk, a legújabb trendet e téren a cowboystílusúak képviselik, de a fűzős bakancsok is abszolút nyertes fazonok, mi több, roppant kényelmesek is.

A téli férficipődivat is több trendet sorakoztatott fel, a túrabakancsokra hajazó sportosabb változatoktól egészen a letisztult, fűző nélküli bokacsizmákig terjed a skála. Divatosak a katonai surranók, a munkáscipők ihlette sárgásbarna bakancsok sem kopnak ki, és az elegáns, fűzős bőrcsizmák is népszerűek, amik a szövetkabátok tökéletes társainak számítanak.

1. Szürke női sneaker – Skechers / 2. Fekete női fűzős bakancs – Karl Lagerfeld / 3. Fűzős férfi csizma – Joop! / 4. Sportos férfi bakancs – New Balance / 5. Cowboy stílusú bokacsizma – Kazar

Kozmetikumok

A kozmetikumok mindhárom kategóriája: a bőrápolók, a sminktermékek és a parfümök is izgalmas, újdonságokkal teli szeletkéi a nagy szépségtortának, amelyből kész kihívás választani. Mind közül a legszemélyesebb a parfüm, hisz sokszor még magunknak is nehéz választani, hát még ha ajándéknak szánjuk. Próbálgatni, tesztelgetni azonban érdemes, ráadásul számos népszerű illatot csomagolnak karácsonyi díszdobozba, amelyek mellett mindig lapul valami más apróság is.

Arcápolókat sem sokkal egyszerűbb vásárolni ajándékként, esetükben mindenképp érdemes kutakodni, milyen márkát, típust kedvel az illető. Mentsvárat jelenthetnek azonban a bőrápoló csomagok: a testápoló, a kézkrém, a fürdőbomba mind olyan, amit szívesen elhasználunk, hát még ha egy különlegesebb illatú, kiszerelésű változatot kapunk.

Ha sminkterméket ajándékoznánk valakinek, mindenképp vegyük figyelembe, mennyire szokta az illető sminkelni magát. Felesleges a csillámos szemfesték, ha a natúr színeket kedveli, a vörös rúzs pedig amilyen alap dolog, annyira nehéz a bőrszínhez passzolót választani belőle, így szintén kutakodást igénylő termékről van szó. Egy jó szempillaspirál azonban mindig szuper ötlet, mint ahogyan az olyan, minden sminkhez hasznos cuccok is, mint a primer vagy a sminkfixáló.

A férfikozmetikumok esetén szakállápoló szettektől roskadoznak a polcok, szakállas férfiaknak komoly esélyük van több szettnyit is begyűjteni karácsonykor, míg a pucér arcúak ismét számíthatnak a mindig hasznos borotválkozós csomagokra. Izgalmat a témába egy jobb márka vihet, akár a legközelebbi barber shopba is betérhetünk informálódni, ott biztosan tudni fogják, mi kell a férfinak.

1. British Rose ajándékdoboz testápoló termékekkel – The Body Shop / 2. Smokey Eyes Karácsonyi szett – Estée Lauder / 3. The Daily Set arcápoló csomag – The Ordinary / 4. Arcápoló csomag férfiaknak – Magister / 5. Black Opium parfüm és testápoló ajándékszett – Yves Saint Laurent

Háztartási gépek

Mint arról már olvashattatok, a kávéfőzők a Black Friday sikertermékei, még a mosógépeket is képesek voltak legyőzni, pedig azok aztán népszerű termékeknek számítanak a háztartási gépek között. Vannak azonban más berendezések is, amelyek heves szívdobogást tudnak okozni, ilyen például a magasabb árkategóriában a robotporszívó, amely egyre többeknek szerepel a kívánságlistáján, olcsóbb, ajándéknak is beillő termék pedig a szódagép lehet, amely a PET-palackos ásványvizek vetélytársává vált. A téli időszakban a párásító berendezések fokozott figyelmet kapnak, ha szükség mutatkozik rá otthonunkban, most nézzünk körül, egy jobb darab több tízezer forintba is kerülhet, tudunk hát min spórolni. 

1. Mosó-szárítógép – LG / 2. Ultrahangos párásító – Beurer / 3. Pure i9.2 robotporszívó – Electrolux / 4. Automata kávégép – Philips / 5. Spirit Rouge szódagép – Sodastream