Gru legyek, vagy Michelin-baba? Pufikabátkörkép a próbafülkéből

Kilenc üzlet télikabát-kínálatát próbáltam végig, mutatom a legszebb darabokat.

Van, aki imádja a pufidzsekit, és a praktikum híveként el sem tud képzelni más télikabátot, míg van, akinek szövetkabáthoz szokott lelke csak akkor hajlandó belebújni, ha már megveszi az isten hidege. Mégis, szinte biztos, hogy mindegyikünk szekrényében található legalább egy, tél elején pedig rendre aktuálissá válik a kérdés: jó lesz még a tavalyi pufikabát?

Nos, ha nem, akkor segítek, végigpróbáltam ugyanis egy fél pláza pufikabátkészletét, legalábbis azokat, melyek valamilyen szempontból fotózásra érdemesek voltak. Került így a mezőnybe tizenpárezres változat és olyan is, melynek ára bőven átlépte a hatvanezret, minőségben azonban nem mindig látszott az árcédulán észlelhető különbség. Három dologra például árkategóriától függetlenül érdemes odafigyelni:

1. Könnyen, akadás nélkül fusson a cipzár fel és le. Azt gondolhatnánk, ez nem nagy kunszt, pedig az.

Egy harmincezres kabátban öt percig főttem a próbafülkében, míg végre sikerült a becsípett anyagot úgy kiszednem a cipzárból, hogy az ne menjen tönkre. Ha már a boltban ilyen, akkor mi lenne vele otthon egy sietős reggelen?

2. A kapucni szőrméjének minősége fantasztikusan széles skálán mozog, szégyenteljesen igénytelen példányokat felvonultatva.

A műszőrmés kapucniról amúgy is érdemes előre dönteni: legyen vagy ne legyen? Funkciója nem sok, csupán a kabát melegnek látszó imidzsére segít rá, mégis, valljuk be, vonzódunk hozzá, mert puha, mert simis, és van, hogy még szép is. Ehhez azonban nagyon meg kell néznünk, mert sokszor látni olyat, amit mintha a kutya szájából vettek volna ki.

Ez a műszőrmés kapucni egy álompuha kivétel volt, ráadásul nem is a legdrágább márkától. Görgess lejjebb, láthatod majd a teljes kabátot is (Fotó: Benecz Judit)

3. Nem mindegy, hová esik a kabátzseb.

Egy kabát esetén érthető elvárás a jól elhelyezett zseb, ami elnyeli a lakáskulcsot, a papírzsepit, és még a kezünket is melengethetjük benne. Ehhez képest próbáltam olyat, melyben komplett önvizsgálatot elvégezhettem volna feltűnés nélkül a melleimen, míg más esetben kényelmetlenül alulra vagy épp középre varrták őket. Ha zsebfüggő vagy, mint én, ne légy megalkuvó!

Miért kerül egy kabátzseb mellmagasságba? (Fotó: Benecz Judit)

És hogy miből tudtok választani? Nos, fazon szempontjából alapvetően háromféle kabáttal fogtok találkozni, bárhová is tértek be: a Gruval, a röviddel és a hosszúval.

A Gru- vagy gömbkabát

Az érthetetlenül rövid kabátok továbbra sem koptak ki a kínálatból – úgy tűnik, még mindig van egy népes populáció, amelynek tagjai nem tudják, milyen úgy istenigazából felfázni. Számukra idén a gömbkabátok kínálják a tömör gyönyört, vagyis azok a rövid, mégis bő típusok, melyeket alul egy gumiszalaggal még passzosra össze is húzhatunk, hogy olyanok legyünk, mint Gru.

Lehetünk persze töltött galambok is, ha alacsonyabbak és/vagy kerekebbek vagyunk, de végső soron ez az a fazon, amiből a roppantul divatos, nagyon trendi és legkevésbé előnyös fazonokat találjuk.

Nejlonzsák nem csillog úgy, mint ez a sportos pufidzseki. (C&A) / Ez a puha dzseki se nagyon védi a derekat. (H&M) / Egy szaloncukor minden csillogása rajta volt ezen a kabáton, ami sátor módjára állt el alul (Zara) (Fotók: Benecz Judit)

A klasszikus rövid fazon

Ők a kocsikabátok, illetve azok, melyekben a zimankós napok kivételével ki is húzhatjuk a telet. Melegek, leérnek legalább a fenekünkig, és többnyire csinosak is, bár ez erősen fazonfüggő. Nem keverendők össze az átmeneti steppelt kabátkákkal, amelyek már tapintásra is jóval vékonyabbak.

Kényelmes fazon, szép szín, egyedül a zseb került fura helyre (Orsay) / Nagyon szép színe és anyaga volt a kabátnak, plusz a kapucni is használható méretű volt  (Zara) / Egyszerű, de nagyszerű fekete pufidzseki, ami jól kihasználható (H&M) (Fotók: Benecz Judit)

Jól kihasználható, praktikus darabok ezek, épp ezért jó hír, hogy változatos színekben és mintákkal kaphatók. Úgy tűnt, az öv nélküli fazonok idén népszerűbbek, alig akadt kabát ebben a hosszban, melyre tettek volna.

Meglepően jól nézett ki ez a párducmintás darab, pedig elsőre nehezen társítottam a kabátstílust és a mintát (Retro) / Rejtett kapucnis fazon, finom, puha szőrmés nyakrésszel (New’s) / Felkapós, rohangálós kabátka, de abból egy szebb kiadás, fénylő színben (Mango) (Fotók: Benecz Judit)

Hosszú steppelt kabátok

A hosszabb, jellemzően combközépig érő fazonokból szintén bőséges volt a választék. Sportosat és karcsúsított nőieset is találhatunk belőlük, az örök fekete mellett pedig mutatós piros kabátok is feltűntek sok üzletben, mint ahogyan egészen világos, akár hófehér darabok is, lehet tehát nyugodtan válogatni – az időt azonban érdemes rászánni.

Nagyon puha anyagú, kevésbé kipárnázott télikabát. Megkötős öv helyett szebben mutatott volna csatossal (Mango) / Kényelmes, nagyon meleg, minden szempontból szuper kabát, aminek még a műszőrméje is szép volt (Zara) / Hasonló fazon, mint az első, vastagabb kiadásban, szebb övvel (Mango) (Fotók: Benecz Judit)

A kategória belépőszintjét a hosszított dzsekik jelentik, amikben már tényleg nem fagy be a fenekünk, hisz bőven takarják. A tipikus szűkített, övvel ellátott fazonok mellett több helyen is találhatunk bő változatokat, mindenféle karcsúsítás nélkül. Ezeket még nem nevezném oversize daraboknak, némelyikük kismamakabátnak azonban simán megfelelt volna.

Abszolút bő fazonú, hosszított gömbkabát élénk narancsos színben (C&A)/ Ez a világosszürke sportos kabát szőrme nélkül is nagyon szép volt – kipróbáltam, legombolható (Cecil) / Némileg alaktalan voltam ebben az egyenes fazonú kabátban, más színben talán mutatósabb lett volna (Bershka) (Fotók: Benecz Judit)

A lehetőség tehát adott, hogy ne csak vastag, de szép pufikabátot vegyünk magunknak a télre, azt azonban érdemes már előre eldönteni, mennyit szánunk rá. A rövid fazonból 10-20 ezer forint között már széles a választék, a hosszúnál azonban már észrevétlenül átcsúszunk a húszezres kategóriába, és ki sem kell mozdulni a fast fashion szintről, hogy harminc-negyvenezres (vagy még drágább) darabokat próbálgassunk. Elkeseredni azonban nem kell, tessék felmérni a kínálatot, és ha máshogy nem megy, leárazáskor levadászni egy szebb darabot. Addig pedig ott van a szekrényben a régi.

Igazi sportos darab volt, nagyon jó anyagból és kivitelezéssel. Ez biztosan több szezonon át hordható (Helly Hansen) / Jó méretezés, kényelmes kialakítás jellemezte. Nem a legextrább darab, épp ezért a divatból sem megy ki egyhamar (Retro) / Nincs sok mintás télikabát, egy szép példányt azonban találtam, aminek már a színe is mutatós volt (Desigual) (Fotók: Benecz Judit)