Tepsisegg vagy álomalak? Paperbag nadrágokat próbáltam

Amennyire ellentmondásos, annyira tanulságos az eredmény.

Soha még annyi előítélettel nem mentem ruhát próbálni, mint mikor e cikkhez anyagot gyűjtvén az első adag paperbag nadrággal bemasíroztam a próbafülkébe. Feltámadt bennem minden ellenérzés, ami a tinikorom répanadrágjaival való kapcsolatomat meghatározta, hiszen ezúttal is egy hasonló szabásvonalról van szó.

Az elmúlt szezonok egyik kulcsdarabja azonban a paperbag nadrág volt, amely őszre sem veszített népszerűségéből, így hát nem lehetett tovább az asztal alá söpörni a kérdést: mégis kinek áll jól ez a nadrág?

Mi az a paperbag nadrág?

Azokat a (jellemzően) szövet- vagy vászonnadrágokat nevezik így, melyeknek extra magas, sűrűn csípett derekuk van, széles övvel, mely felett még folytatódik pár centi derékrész, amely úgy fodrozódik, akár egy papírzacskó összeszorított szája. Innen is az angol neve: paperbag, azaz papírzacskónadrág. A nacik szára lehet „répamód” szűkülő, de culotte nadrágokat meghazudtolóan bő is, hosszra azonban leggyakrabban bokáig érnek.

 

Hogy kérdésemre választ kapjak, végigjártam a közeli pláza összes fast fashion üzletét, hogy a lehető legkülönbözőbb paperbag nadrágokat próbálhassam fel, és bizony bolttúrám végeztével jó pár hasznos tapasztalattal gyarapodtam, amik nektek is jól jöhetnek, ha még csak kacérkodtok a nadrágtípus vásárlásával. 

paperbag nadrag street style
Megnézem
Összes kép (3)

A paperbag nadrág pozitívumai

Látványos választás: Be kell látni, egy paperbag nadrág határozottan extrább, mutatósabb darab, mint egy skinny farmer, annál az egyszerű oknál fogva, hogy van esése, hullámzása az anyagnak, nem csak ránk tapad a fenekünktől a bokánkig.

Csípőt varázsol: Bár a fazon egyértelműen a homokóra-alkatúaknak áll a legszebben, még a picit fiúsabb alakot is tudja formálni, a derékhangsúlyos fazon ugyanis centikkel tudja optikailag szélesíteni a csípőnket. (Ha az enyémet tudta, mindenkiét tudja, maradjunk ennyiben.)

Ennyit számít a fazon: H&M jeggings és H&M paperbag nadrág (Fotók: Benecz Judit)

Optikai tuning a lábaknak: A magas derékrész további előnye, hogy rendkívül jól nyújtja a lábat, változtat a testarányokon, alacsonyabb hölgyeknek például jól jöhet pár elcsalt centi.

A paperbag negatívumai

Almaalkatúak kerüljék: Mindezek az előnyök azonban egyúttal korlátok is. Ez a nadrágtípus szigorúan csak betűrt felsővel mutat jól, ezért a kimondottan almaalkatúak kerüljék: bár a magas derékrésznek és a bő anyaghasználatnak hála, egy kis pocakot diszkréten eltakar, mégiscsak a derék viszonylagos karcsúságán alapul a fazon.

Paperbagkínálat fast fashion szinten. Balra: Bershka; középen: Orsay; jobbra: H&M (Fotók: Benecz Judit)

Mindenkit szélesít: Ez a fazon menthetetlenül szélesíti a csípőt, a combokat és úgy általában az egész lábat, így mérlegeld előre, jó-e az, ha extra centik rakódnak rád deréktól lefelé. Ha nem, akkor a paperbag nadrág nem a te fazonod.

És mindenkit laposít: Bár a hasunkkal tenné, de nem, a fenekünkből képes valódi tepsisegget csinálni. Igaz, van az a szerencsés típus, akit szép kerek, formás fenékkel áldott meg az ég, na, nekik nincs mitől tartaniuk, akik viszont nem részesültek ebben az áldásban, azoknak ne legyenek illúzióik. Igaz, a csípett derékrész egy icipicit formázza a popsit, miután semmilyen trükkös hátsó zseb nincs rajtuk (legalábbis a legtöbbön), combjaink és fenekünk inkább csak egy szép nagy, egybefüggő, lapos egységet fognak képezni.

paperbag nadrág street style elölről és hátulról

Ami jól mutat elölről, nem biztos, hogy éppoly jól mutat háturól is (Fotók: Daniel Zuchnik/Getty Images)

Mire figyelj, ha tennél vele egy próbát?

Nadrágszár: Bő- és szűkülő szárú paperbag nadrágot is találni, nem mindegy azonban, melyiket választjuk. A „répaszárú” típusok sokkal nőiesebb sziluettet adnak, mi több, elegánsabb választások, míg a bő típusokhoz nem árt, ha magas és vékony vagy, máskülönben vészesen összenyomhatnak.

Paperbagkínálat fast fashion szinten. Balra: Zara; középen: H&M; jobbra: Bershka (Fotók: Benecz Judit)

Sneakerrel ne! Tudom, street style fotók tucatjait találni a neten, melyeken sportcipővel vagy épp balerinával viselik ezeket a nadrágokat, mégis, óva intenék attól mindenkit, hogy lapos talpú cipőt húzzon hozzájuk. A paperbag nadrág amennyire formázza a derekunkat, csípőnket, annyira szélesít is, kell hát az a pár plusz centi, amit egy magassarkú ígér.

Kardigán helyett blézer: Mint írtam, a pólót, blúzt szigorúan betűrve viseljük paperbag nadrághoz, plusz rétegként pedig inkább egy lezserebb szabású blézert válasszunk, mint gombos kardigánt. Utóbbi ugyanis rálógna a nadrágra, amitől nagyon öreges lenne a összkép, ellenben egy hosszított blézer plusz eleganciát tud vinni a megjelenésbe. De gyorsan hozzáteszem, egyúttal erősíteni fogja felsőtestünket – és eltakarja lapos fenekünket.

Bélzerrel sokkal jobban mutat, mint rövid kardigánnal vagy kiskabáttal (Fotók: Daniel Zuchnik/Getty Images és Christian Vierig/Getty Images)