Így készülj a Black Friday-re, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle

Túlkötlekezés nélkül is csinálhatunk jó vásárt.

Régóta nem korlátozódik már egyetlen napra a Black Friday, november második fele gyakorlatilag végig kihagyhatatlan ajánlatokkal lesz tele idén is: több üzlet és webáruház sem bír várni a hivatalos dátumig (azaz november 29-ig), és akár már most belevág a Fekete Péntekbe, míg máshol többnapos akciózással igyekeznek bevonzani a vásárlókat. A lehetőség tehát adva van, hogy a kedvezményekkel élve kevesebb pénzből hozzuk ki a karácsonyt, netán megvegyük a régóta esedékes új mobilt vagy bármi mást – de mint tudjuk, könnyen lehet szánalmas vége is a dolgoknak, hiszen nem csak Amerikában esnek egymásnak az emberek az utolsó lapostévé felett, és a túlköltekezés sem ismeretlen kifejezés kis hazánkban. Kérdés tehát: hogyan lehet ésszel élni a lehetőségekkel, jó vételt csinálni, és nem elhinni mindenről, hogy kihagyhatatlan? Például az alábbi néhány tanács megfogadásával.

1. Készülj fel, írj listát

Jön a karácsony, a család meg nagy, érthető, ha az évnek ebben a szakában akkor is több mindent vásárolunk, ha máskor nem szoktuk szórni a pénzt. A Black Friday-en tech-cuccokat, ruhákat, kiegészítőket, kozmetikumokat és játékokat is leakcióznak, ezért könnyen lehet, hogy az ajándéklista nagy részét egyetlen nap alatt letudhatjuk.

Írjunk tehát részletes listát arról, mi mindent kellene beszerezni – és a „részletes” szót itt most tényleg érdemes komolyan venni, szóval elő az Excellel!

  • Amit csak lehet, konkrét márkanévvel, típusszámmal jegyezz fel.
  • Legyen mindenhez B terved. Rendben van, ha az „A” mobil lenne jó, de keress mellé még egy-két alternatívát is arra az esetre, ha lecsúsznál az akcióról, vagy kiderülne, hogy mégsem adják annyival olcsóbban, mint remélted.
  • Alakíts ki fontossági sorrendet. A listád elején legyenek a mindenképp beszerzendő tételek és a legvégén a „hátha” és „álom” címkések.
  • Ha online vásárolnál, érdemes a kiszemelt webshopokban összegyűjteni a „kedvencek” közé a kiszemelt termékeket. Innen jóval egyszerűbb lesz őket villámgyorsan a kosárba dobnod, és fizetned.

2. Böngéssz, kutakodj

Ha megvan a bevásárlólista, kezdj el kutakodni – praktikusan a neten – az után, hogy hol mennyibe kerülnek most a kiszemelt termékek, és írd fel az aktuális árakat (web)áruházanként. Sajnos minden évben kiderül jó pár akcióról, hogy szimpla átverés, azaz a valódi árat tüntetik fel kedvezményesként, és fölé írnak áthúzva egy magasabb összeget – fontos tehát tudni, hogy alapjáraton mi mennyibe kerül.

De az árakat természetesen amiatt is előre tudni kell, hogy lásd, mi fér bele a keretbe. Írd is melléjük azonnal azt a maximális összeget, amit elkölthetsz, és kíméletlenül húzz ki mindent, amire egyértelműen nem jut majd pénz.

Az áraknál vedd figyelembe a szállítási költségeket is, pláne, ha több kisebb tételt is be kell szerezni. Ilyen esetben amúgy sem árt, ha egy helyről próbálsz megrendelni több mindent, máskülönben tetemes szállítási díjjal szembesülhetsz. 

3. Egyedi ajánlatok

Ne hagyd ki a kutakodásból a márkák közösségi oldalait sem. Egy nappal később akár már le is iratkozhatsz a követésükről, de egy rövid időre érdemes lehet lájkolni őket, ugyanis gyakori, hogy a cégek akciós kódokat tesznek közzé ezeken a felületeiken, kifejezetten a Black Friday alkalmából.

Ugyanígy érdemes feliratkozni a hírlevelekre, értesítő üzenetekre is, amelyek az akciók kezdetéről és egyéb hasznos tudnivalókról is tájékoztatnak.

4. Kelj fel korán

Black Friday Global adatai alapján tavaly Magyarországon délelőtt 8 és 10 között ugrott meg az online vásárlások száma, de reggel hattól már érzékelhető volt a növekedés. Ezért ha biztosra akarsz menni, már a reggeli kávéd mellé készítsd be a számítógéped, hogy időben ellenőrizni tudd, hol milyen akciók indultak, és le tudd adni a rendeléseket.

5. Plázázás zen üzemmódban

Jó, jó, kevés rá az esély, hogy nem cincálja szét az idegeidet, ha úgy döntesz, hogy személyesen járod végig a kiszemelt üzleteket, de néhány óvintézkedést azért megtehetsz.

Fotó: David Cliff/NurPhoto via Getty Images

  • Ha teheted, hagyd otthon a gyereket – talán nem kell részletezni, miért.
  • Tervezd meg, milyen sorrendben járod végig az üzleteket, melyik a legfontosabb, és melyik számít kevésbé, pláne, ha a város ellentétes pontjain vannak.
  • Vidd magaddal a listádat, és csekkold az árakat, ellenőrizd, mire van szükséged!
  • Ha meglátsz valami csábító dolgot, ami az eredeti tervben nem szerepelt, lehetőség szerint nézz utána a neten, hogy máshol mennyibe kerül, és egyáltalán megéri-e az akciós árát.