Aktuális

A francia köztévé szerint Magyarország az illegális kutyakereskedelem egyik központja

A stáb „próbavásárlást” is csinált. A riport szerint évente 50 ezer kutyát adnak el feketén Franciaországban.

Magyarországról, Bulgáriából, Romániából, Szlovákiából és Csehországból érkeznek azok az illegálisan külföldre juttatott kutyák, amelyeket aztán Franciaországban értékesítenek helyi „kereskedők” – számolt be riportjában a francia közszolgálati televízió. Az Index szerint a csatorna a riport egy részét Magyarországon forgatta, még próbavásárlást is csináltak, hogy bemutassák, hogyan működik az illegális kutyakereskedés.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Franciaországban egyre többen foglalkoznak olyan kutyák értékesítésével, amelyeket korábban Kelet-Európában vásárolnak olcsón, a szálak Magyarországra vezettek. Évente 50 ezer kutyát értékesítenek feketén Franciaországban – ez nagyobb üzlet, mint a drog-, vagy a fegyverkereskedelem. A néhány száz euróért Kelet-Európában vásárolt kutyákat több mint hatszorosáért lehet eladni külföldön.

A riport szerint, ha valaki legálisan akar valaki kutyát importálni Franciaországba, akkor az állat nem lehet fiatalabb 3 hónapnál és 21 napnál, hogy az oltóanyagok, amiket babakorukban kapnak, hassanak – írja a lap. Az oltást állatorvosok adják be, és ők is végzik az adminisztrációt is. Igen ám, csakhogy vannak köztük olyanok, akik összejátszanak az illegális kereskedőkkel, így a segítségükkel az üzérek három hónapnál fiatalabb kutyákat is ki tudnak juttatni az országból.

A francia stáb ellátogatott Magyarországra is, az egyik állatvédő csoport tagjai vitték őket egy Tatabánya környéki helyre, ahol egy szaporító tart állatokat igencsak rossz körülmények között. A tévések legalább negyven állatot számoltak össze; mint kiderült, a legtöbb olyan kutya, akit illegálisan juttatnak ki az országból, rossz egészségügyi állapotban van, sokszor soványak, betegek.

A francia újságírók a Jófogáson is találtak is egy hathetes beagle-t, akit 25 ezer forintért árult egy szaporító. A stáb rejtett kamerával elment a nőhöz, aki egy műanyag kosárban hozta ki a kutyákat. „A kutyák túl fiatalok ahhoz, hogy exportálni lehessen őket, de az eladót ez nem zavarja” – hangzik el a riportban. Az eladó elmesélte, hogy két hete két beagle kutyát adott el Szlovákiába. A vevőknek mutatott egy üres fiolát, és azt mondta, vigyék el egy állatorvoshoz, mutassák meg a flakont, és el lesz intézve az adminisztráció. A stáb is ezt tette, így sikerült olyan papírokhoz jutniuk, amivel már ki is tudták vinni az országból a kutyát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top