Aktuális

Döbbenetes képpár: egy év alatt gyakorlatilag eltűnt a víz a Viktória-vízesésből

Turisták millióit vonzza Afrikába a Zambézi folyó lenyűgöző zuhataga, csakhogy az óriási víztömegből most szinte semmi nem látszik.
viktória vízesés klímaváltozás

„Most először látjuk ilyennek” – idézi a Guardian című brit lap az egyik árust, aki a határ zambiai oldalán kínál szuveníreket. A férfi elmondta, hogy míg 2018-ban a Viktória-vízesés hatalmas víztömeggel zúdult alá a százméteres mélységbe, ma ebből szinte semmi nem látszik. „Az idei, példa nélküli szárazság rekordalacsonyra csökkentette a Zambézi vízszintjét, ami még aszályos időszakban sem megszokott.”

A Viktória-vízesés jelenlegi állapotával kapcsolatban Edgar Lungu zambiai elnök is megszólalt, aki szerint a vízesés kiszáradása tökéletesen jól példázza, „mit tesz a klímaváltozás a környezetünkkel”. A szakértők mindezek ellenére óvatosak. A Guardiannek nyilatkozó hidrológus, nem mellesleg Zambézi-szakértő Herald King szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a Viktória-vízes kiszáradását egyértelműen a klímaváltozás okozza-e.

„Eddig is voltak a térségben olyan szárazságok, amik hatottak a vízesésre. Ha ezek gyakoribbá válnak, már mondhatjuk, hogy talán a klímaváltozás teszi.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top