Aktuális

„A karrierben már nem számítanak a nemek” – mondja a finn diplomata országa új miniszterelnöknőjének megválasztásáról

A politikus szerint a finn politikában ma már egyáltalán nem számítanak a nemek. A mostani kormányban női többség van.

„Kedden megalakult Finnország 76. kormánya, melynek élén öt erős nő áll, négyen közülük 35 év alattiak” – mondta büszkén az nlc-nek Finnország egykori budapesti nagykövete, Jari Vilen, aki 1999 és 2007 között a Nemzeti Koalíció Pártja színeiben a Lappföld-választókörzet képviselőjeként a finn parlament tagja volt. Vilen ma főként nemzetközi ügyekkel foglalkozik, és korábban, még a Finn Parlament Nagytanácsának elnökeként is az európai és nemzetközi politika egyik meghatározó alakja volt hazájában.

Sanna Marin pedig kétségtelenül történelmet fog írni csütörtökön: ő lesz a világ legfiatalabb miniszterelnöke.

Marin, ahogyan az portrénkból kiderült, a Tamperétől délnyugatra fekvő, közel 15 ezer fős finn kisvárosban, Pirkkalában nőtt fel. Távolról sem volt könnyű gyerekkora: még kislány volt, amikor édesapja alkoholizmusa miatt a szülei elváltak. Édesanyja egy darabig egyedül nevelte, majd igazi szivárványcsaláddá váltak, miután az asszony beleszeretett egy nőbe.

Az angolul anyanyelvi szinten, emellett pedig svédül és németül is beszélő Sanna Marin és kolléganői felemelkedése részben a híres finn alapfokú oktatási rendszer eredménye, mely a szegényebb családok gyermekeinek is ugyanolyan magas szintű tudást és kitörési lehetőségeket biztosít. Marin a szocdemek ifjúsági szervezeténél kezdte, majd bekerült a „felnőtt” szociáldemokrata pártba. 27 évesen vette át Tampere város vezetését, majd 2015-ben a finn parlament tagja lett, idén júniusban pedig egy 22 hónapos kislány anyukájaként kinevezték közlekedési és távközlési miniszternek.

Jari Vilen / Fotó: Facebook

A diplomata Vilen szerint főként Sanna Marin személyét fogadta a közvélemény nagy lelkesedéssel és büszkeséggel, de a magas női kvóta is azt mutatja, hogy Finnország megint az élen jár valamiben, ezúttal az esélyegyenlőségben. „Mi már 1906-ban megadtuk a nőknek a szavazás és a képviselő-jelöltség jogát, és most 2019-ben nekünk van a legfiatalabb női miniszterelnökünk egy olyan kormány élén, melyben 12 nő és 7 férfi van. Ez összességében azt szimbolizálja, hogy eljutottunk az esélyegyenlőségig a kormányban és a politikában. Ráadásul Sanna Marin kora sem releváns, mivel úgy vélem, már most több miniszteri tapasztalatot szerzett, mint amennyi Esko Ahónak vagy Paavo Lipponennek volt akkor, amikor a kormányfői székbe kerültek.”

Jari Vilen szerint a mostani kormány felállása is azt mutatja a finnek felé, hogy az ország modern és progresszív, ami számít, az a munka és a hozzáértés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top