Aktuális

Nem létezik lehetetlen a szaloncukorpiacon

Talán soha ennyiféle szaloncukrot nem árultak még az üzletekben, mint idén. Kilónként vásárolhatunk akár 800 forintért is, de válogathatunk a 12 ezer forintosból is. A legdrágábbnak darabját kínálják 250 forintért. 

A legolcsóbb szaloncukrokra a piacokon bukkanhatunk, általában kimérve árulják, 800 forinttól kilónként. A csomagolása csillogó műanyag, valamilyen karácsonyi vagy téli mintával. Mint az eladóktól megtudtuk, egyáltalán nem csak a legszegényebbek vásárolják ezt a fajtát karácsonyra, hanem azok is, akiknek eszük ágában sincs megenni, éppen ezért nem költenének rá túl sokat. Ők a diétázók vagy más olyan vásárlók, akik valamiért távol tartják magukat az édességtől.
 

szaloncukor, karácsony

Drága, viszont egy komplett kis dísz is egyben (Fotó: Stühmer)

A legdrágább szaloncukorért pedig csokoládé-szaküzletbe érdemes mennünk, de készüljünk fel lelkileg, hogy a minőséget meg kell fizetnünk, 12 ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kézműves cukorkáért.

Mi a hatalmas árdifferencia oka?

A legolcsóbb szaloncukrok amellett, hogy olcsóbb alapanyagokból készülnek, a csomagolásukban is sokkal szerényebbek. A drágább darabok valódi csokoládéba mártottak, a töltelék pedig szintén valódi tejszínt, alkoholt, aszalt gyümölcsöt vagy bármi más olyan alapanyagot tartalmazhat, ami sokkal többe kerül, mint a hagyományos cukorfondant alapú konzumszaloncukor.

A csomagolás is komolyan megdobhatja a szaloncukrok árát. Egy réteg műanyag csomagolás a legolcsóbbakra kerül, míg a drága darabok gyönyörű, többrétegű papírborítást kapnak, amit kívülről vékony, valódi fémfólia díszít. Ugyancsak a drágább daraboknál választhatunk az idei karácsonyfadivat szerinti színeket is, ha ugyanis nem vegyes színekben utazunk, akkor muszáj a cukornak is a megfelelő színűnek lennie, például egyszínű aranynak, sötétlilának, esetleg pirosnak.
 

szaloncukor, karácsony

Úgy tűnik, van, aki szereti (Fotó: Unilever)

Nincs már karácsony vegán, cukormentes, kézműves, retró és bio szaloncukrok nélkül sem. A gasztronómia nagy hívószavai a szaloncukoripart is elérték, tulajdonképpen nincs is olyan diéta, amire ne találnánk megfelelő szaloncukrot. Kapható gumicukor szaloncukor, marcipán szaloncukor, sőt robbanócukorkás is, de azt nem tudtuk megkóstolni, mert pont elvitték az utolsót előttünk. Ne búsuljon az se, aki fogyókúrázik, tíz darab alacsonyabb szénhidráttartalmú szaloncukrot ugyanis 900 forintért tud megvásárolni, és bár az „alacsonyabb” csak feleannyit jelent, az is valami a nagy karácsonyi traktában. Különcöknek ajánljuk az Erős Pistával ízesített szaloncukrot, 1400 forintért egy dobozzal, amit először úgy elkapkodtak a magyarok, hogy újra kellett gyártani, sőt, szokatlan módon, előrendelést vettek fel rá.

A legjobban a hagyományos ízek mennek, főleg a zselés, amit már egy ezresért is megvehetünk kilónként, de a legnagyobb választék a 3000 forint körüli középkategóriában található. Népszerű még a kókuszos, a karamellás és minden, ami csokis vagy epres.

Az idei év nagy slágere a mindenféle süteményre hajazó szaloncukor, vagyis az eszterházis, a somlóis, a zserbós és a bejglis.

szaloncukor, karácsony

Az egyik legolcsóbb zselés, kimérve kapható (Fotó: Bodrogi Eszter)

Külön szekciót alkotnak az alkoholos vagy alkoholos italról elnevezett szaloncukrok. Ha lehet Erős Pistával ízesíteni, akkor nyilvánvaló, hogy kell lennie pálinkásnak, de kapható kicsit karácsonyiasabb tojáslikőrős, kávélikőrős, konyakmeggyes vagy pezsgőkrémes is.

A csokoládégyárak sem maradhatnak ki!

A lila csomagolású Milka szaloncukor senkinek nem okoz meglepetést a tejcsokis ízeivel, mellette viszont versenybe szállt a Tibi csokoládé is a saját szaloncukraival, és a Stühmer is nagyon komoly választékkal készült, például az aszalt szilvával vagy épp boros csokoládékrémmel töltött szaloncukorral. Szintén ebbe a kategóriába sorolnánk a Bonbonettit, ők nevükhöz híven különleges bonbonokat csomagolnak szaloncukorpapírba, például a marcipánkrémes, narancslikőrös szaloncukrot.
 
A választék hatalmas, legalább hatvanféle szaloncukrot számoltunk össze. Ha jövőre valamelyik cég kijön a töltött káposztás és a halászleves szaloncukorral, mi megírjuk azt is, addig viszont maradunk a zselésnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top