Aktuális

Elfelejthetjük a szilveszteri tűzijátékot?!

Nagyon szép a tűzijáték, de talán nem ér annyit, amilyen árat néhányan fizetnek érte.

Eddig is sokan gyűlölték a petárdázást, bár a tűzijátékkal kevesebbeknek volt bajuk. Ugyanakkor minden évben történik csúnya baleset, így most már törvénymódosítási javaslat is kéri, hogy felejtsük el ezt a fajta szórakozást.

Az emberek egészségéért és a háziállatok biztonságáért kezdeményezzük a tűzijáték és a petárda használatának teljes körű betiltását” – írják a kezdeményezők, akik utóbbi esetében vélhetően komolyabb ellenőrzésre és büntetésekre gondolnak, hiszen petárdázni ma is tilos. Kiemelték: a szakszerűtlen használat miatt rendszeresen keletkeznek tüzek, amelyek jelentős anyagi és egészségügyi károkkal is járhatnak. A háziállatok pedig a zaj- és fényhatásoktól sokkot kaphatnak, emiatt megszökhetnek és el is pusztulhatnak. A nagy mennyiségben kilőtt rakéták ráadásul jelentősen hozzájárulnak a települési szmog kialakulásához – tették hozzá, és kétségtelenül van igazság ebben, még ha olyan szép is a végeredmény…

Miskolc és Tata máris megelőzte a korát. Az északi régió legnagyobb városának polgármestere vasárnap jelentette be, hogy az állatok védelmében idén nem tartanak önkormányzati tűzijátékot, Tata pedig az első város volt tavaly, ahol a vadludak érdekében beszüntették ezt a szokást.

Az alapvető szabályokat idén a rendőrség is közzétette. Petárdát birtokolni és felhasználni az év minden napján, így szilveszter éjjelén is tilos – emlékeztetnek. Az ezt megszegőkkel szemben szabálysértési eljárás indul, és akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Néhány fontos jó tanács a rendőrségtől az egyéb pirotechnikai eszközökhöz:

  • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
  • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
  • Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
  • Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.
  • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
  • Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
  • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
  • A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa (amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is)!
  • Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson! A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
  • A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
  • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

Forrás: MTI/Police.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top