Aktuális

Csaknem 500 millió állat pusztult el az ausztrál tűzvészben, embereket kell a vízből menekíteni

Borzalmas állapotok uralkodnak a kontinensen. Húsz ember életét vesztette.

Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben – számította ki a Sydney-i Egyetem ökológusa, Chris Dickman.

Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne.

Pénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államában, amelynek fővárosa Sydney.

A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el, vagy rongáltak meg. A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolc ezen a héten.

A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél – hangsúlyozta a Sydney-i Egyetem közleménye.

A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófának tekinthetők a fauna szempontjából – jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma.

Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként – mutatott rá a kutató.

A tűz miatt több tízezer embert szólítottak fel a hatóságok arra, hogy hagyja el otthonát. A haditengerészetnek az ezer lakosú Malla­coota partjáról kellett kimentenie az embereket.

Itt többen vízen át próbáltak menekülni, mivel nem jöttek értük. Nagy részüket ki kellett menekíteni. Máshol, ahol a földi közlekedés még opció, óriási dugók alakultak ki. Vannak, akik vasárnap óta várják, hogy kimenekítsék őket. 

Így aztán annyira nem véletlen, hogy az ausztrál kormányfőt, Scott Morrisont az őt kísérő újságírók kamerája előtt küldték el melegebb éghajlatra a katasztrófa sújtotta Cobargo lakosai. 

(MTI)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top