Aktuális

Meghalt Tandori Dezső felesége, Tandori Ágnes

77 éves volt.

Meghalt Tandori Ágnes író, műfordító, Tandori Dezső felesége – írja a Tiszatáj.

Tandori Ágnes Nagy Ágnesként 1942. október 28-án, Pécsett született. Gyerekkorát Erdélyben és Vácon töltötte, majd a család 1950-es években való Budapestre költözése után szerzett francia-német idegen nyelvű levelezői diplomát.

1967-ben kötött házasságot Tandori Dezsővel. Előbb a Malévnál dolgozott, később pedig az Iparművészeti Vállalat munkatársaként.

Fotó: Tiszatajonline.hu/ Tóth Ákos archívuma

1970-től szellemi szabadfoglalkozásúként, íróként és fordítóként tevékenykedett, a Tandori-háztartás nélkülözhetetlen részeként, feleként, a Tandori-művekben „Másikunk”-ként emlegetett szerepében aktívan segítse és ösztönözze a legkülönbözőbb Tandori-művek megszületését.

Az elmúlt évtizedekben Tandori Ágnes neve számos alkalommal jelent meg Tandori Dezső neve mellett társfordítóként: egyik legrangosabb, közösen jegyzett munkájuk Arthur Schopenhauer A világ mint akarat és képzet című filozófiai fő művének magyarítása, melyért 1992-ben Az Év Könyve jutalmat vehették át – írja Tóth Ákos, Tandori Dezső monográfusa a Tiszatájon.

Tandori Ágnes önálló közleményei közt tarthatják számon a Pipike című írást, mely a címben megnevezett vak verebük emlékére íródott.

„(…) érzékeltetni Tandori Ágnes hozzájárulásának jelentőségét Tandori Dezső életműve szempontjából: szinte szótlan, de kitartó jelenléte, mely öt évtizeden keresztül Tandori minden emberi-művészi kísérletében megbízható és méltó támogatást jelentett” – írja Tóth Ákos. 

(via)

Kiemelt kép: Tiszatajonline.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top