Aktuális

Kutya hideggel köszön el a januári tél

Kedden hajnalban akár mínusz 14 fok is lehet, de aztán gyorsan érkezik a felmelegedés.

A hónap közepére várt tél „hideg hiányában elmarad” – mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. A szakember hozzátette: A modellszámítások alapján korábban úgy tűnt, hogy január 7-10. környékén keményebb fagy és országos havazás érkezik.

Fotó: Unsplash

A hét következő részében egy tartósnak ígérkező, kontinensnyi méretű anticiklon alakítja az időjárást. A múlt hét végén érkezett hidegfront szeles, nyugodt, napos időt és rendkívül hideg hajnalokat hozott. Hajnalban a fagyzugos völgyekben élők akár mínusz 12 fokot is mérhettek, kedd reggel mínusz 13, mínusz 14 fok lesz a leghidegebb szegletekben.

Napközben a szikrázó napfény újra fagypont fölé melegíti a levegőt, hétfőn 0-4, kedden 0-6 fok körül alakulnak a maximumok. Szerdán nyugatról gyenge melegfront éri el a térségünket, enyhülnek az éjjeli fagyok, a nappali legmagasabb hőmérséklet alulról súrolja majd a 10 fokot. Január 9-10. környékén gyenge hidegfront érkezik. „A front nem hoz komoly lehűlést, egyelőre nem látszik, mikor lesz, lesz-e idén »igazi téli« idő” – mondja a meteorológus.

Ezzel egy időben óriási, egész Európára kiterjedő anticiklon alakul ki, amely hosszan meghatározza majd a kontinens és hazánk időjárását. Itthon minden azon múlik, az anticiklon melyik részén helyezkedünk el.

Ha a keletin, akkor jövő hét elejétől jó eséllyel beáll a ködös, zúzmarás, hűvös időt okozó hidegpárna, míg ha a nyugatin, akkor napsütéses, 10-15 fokos időre számíthatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top