Aktuális

Irán beismerte, hogy lelőtték a repülőt, de sajnálják

Az iráni hadsereg beismerte az ukrán utasszállító repülő lelövését, de az mondják, nem szándékosan tették.

Emberi hibával magyarázta az iráni hadsereg, hogy lelőtték az ukrán repülőgépet, amely 167 utassal és 9 fős személyzettel zuhant le. A katasztrófát senki sem élte túl. Irán azt állítja, hogy az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult, emiatt ellenséges gépnek vélték.

Sahriár, 2020. január 8.
Holttestet készülnek elszállíttatni a Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép balesetének helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Persze azt ígérik, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért, és az iráni külügyminiszter, Dzsavád Zaríf bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól, Irán elnöke, Haszan Róháni pedig közölte, együtt imádkozik az összes gyászoló családdal, és sajnálja „ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát”.

A gépen 167 utas és a kilenctagú ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138-an átszállással Kanadába mentek volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top