Aktuális

Katasztrofális vulkánkitörés készülődik a Fülöp-szigeteken

A szigetország északi részén álló Taal vulkán kitörése akár szökőárat is okozhat. Több százezer ember élete kerülhet veszélybe.

Bármikor kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigetek fővárosa, Manila közelében – írja a BBC híre alapján a 444.hu. A helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet, a Philvocs az öt fokozatú skáláján négyesre emelte a riasztási fokozatot.

A Taal vulkán kitörése százezrek életét fenyegetheti (Fotó: Ted Aljibe / AFP)

A Taal vulkán a szigetország legészakibb nagy szigetén, Luzonon, egy tó közepén áll. A tűzhányó hétfő hajnal óta köpi magából a lávát, amely egyelőre „gyengén csordogál” – írja a lap. A Philvocs jelentése szerint egy veszélyes kitörés jelei – köztük a vízszintesen hatvan kilométeres sebességgel kilövő sziklák, piroplasztikus folyamok és gázkilövések – még nem tapasztalhatók.

A vulkán vasárnap kezdett hamufelhőket eregetni, az elmúlt órákban hetvenöt kisebb rengést mértek a környékén. Kitörése katasztrofális következményekkel járhat: mivel egy hatalmas, 230 négyzetkilométeres tó közepén áll, beomlása szökőárat okozhat a környéken.

Az ENSZ Humanitárius Koordináló Irodájának (OCHA) helyi kirendeltsége szerint a vulkán 14 kilométer sugarú veszélyzónájában közel 450 ezren élhetnek, és Manila is csak hetven kilométernyire van tőle. A vulkáni hamu miatt vasárnap már le is kellett zárni a város repterét.

Helyi idő szerint hétfő hajnali hatig mindössze 7700 embert menekítettek ki a környékről a megnyitott harmincnyolc szükségszállásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top