Aktuális

Jogtalanul zárta el a rendőrség 7 órára a mozgássérült párjára váró férfit

A felesleges eljárás ráadásul majdnem tragédiával végződött.

Gábor még tavaly nyáron ment el az I. kerületbe párjáért, Éváért, hogy hazavigye autóval. Éva egy idegi alapú mozgásszervi betegségben szenved, így néha jól van, máskor viszont nem tud mozogni, ezért kapott egy mozgássérült parkolási engedélyt. Miközben a férfi párjára várt, a rendőrök odaléptek hozzá, és kérdőre vonták, milyen alapon használja a rokkantkártyát. A rendőröket nem érdekelte hogy Gábor párja, Éva valószínű közben rosszul lett, hanem bevitték a rendőrkapitányságra, és rabosították – írta meg az Index a történetet.

Fotó: iStock

Az incidens napján Éva egy masszőrt keresett, és megbeszélték Gáborral, hogy utána a Roham utca és a Pauler utca sarkán találkoznak. Gábor meg is érkezett a megbeszélt időpontban, kitette a szélvédőhöz a rokkantkártyát, és hívta volna párját, ekkor vonták kérdőre a rendőrök, miért használja jogtalanul a kártyát, mert szerintük csak akkor parkolhatna, ha a kártyatulajdonos is ott van a kocsi közvetlen közelében.

Gábor elmondta a rendőröknek, hogy szerinte rosszul ismerik a vonatkozó jogszabályt, majd kihangosítva telefonját fölhívta Évát, és megkérdezte, merre jár. Gábor elmondása szerint az egyik rendőr kivette a kezéből a telefont, és szigorú hangon követelni kezdte, hogy Éva mondja meg, hol van. Válasz nem érkezett, a hívásnak vége lett, Gábor pedig tudta, hogy ez rosszat jelent, ilyen helyzetekben párja hajlamos megijedni és rosszul lenni. Követelte, hogy keressék meg az élettársát, a rendőrök viszont nem engedték. Végül egy arra járó járőrt kértek meg, hogy nézzen utána Évának, Gábornak viszont nem engedték, hogy a járőrrel tartson, ehelyett rabosították, elvették a telefonját, és bevitték az I. kerületi kapitányságra, írta meg a lap.

A járőr mindeközben megtalálta a nőt, aki valóban rosszul lett, ezért mentővel bevitték a sürgősségire. A rendőrök nem engedték Gábornak, hogy felhívja a kórházat, hanem közokirat-hamisítás gyanújával hallgatták ki, és csak hét óra elteltével engedték ki a fogdából. 

Gábor ellen szintén nyomozás indult, ám a rendőrség végül augusztus végén megszüntette az eljárást, mondván, nem volt bizonyítható a bűncselekmény elkövetése. Gábor azonban nem hagyta ennyiben, hiszen teljesen rendeltetésszerűen használta a kártyát: a kártyatulajdonosért ment, aki a rendőrségi eljárás miatt a sürgősségin kötött ki. Az ügyészségen tett panaszát követően kimondták: Gábor ellen nem bizonyíték hiányában, hanem bűncselekmény hiányában kellett megszüntetni az eljárást, mivel  nem követett el semmit, ami a mozgáskorlátozott parkolási kártya használatáról szóló jogszabály tiltana, a törvénnyel ellentétes jogosulatlan használat sem történt.

Az ügyészség döntésének értelmében tehát rendeltetés- és jogszerű használatnak minősül, ha valaki leparkol, hogy fölvegye a mozgássérült, kártyatulajdonos hozzátartozóját, aki nincs fizikailag jelen, de a közelben van. 

Gábor most kártérítést követel a rendőrségtől, és pert indított. Azt mondja, akár Strasbourgig is hajlandó elmenni – ha pedig nyer, a pénzt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége támogatására ajánlja fel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top