Aktuális

Kimatekozták a tökéletes eszpresszó receptjét

A Portsmouth Egyetem matematikusai szerint a titok az őrlés minőségében rejlik.

Az amerikai Portsmouth Egyetem matematikusai kiszámolták a tökéletes eszpresszó receptjét – írja a Guardian híre alapján az Index.

Fotó: Unsplash

A Matter nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a titok az őrlés minőségében rejlik: minél finomabb az őrlés, a kávé annál tökéletesebben oldódik fel a vízben. Ennek ellenére vigyázni kell, mert ha a szemeket a lehető legfinomabbra őrlik, eldugíthatják a szűrőt.

A legjobb megoldás a tudósok szerint az, ha kevesebb mennyiségű, durvább őrlésű kávét használunk vagy kevesebb vizet, így nagyjából 25 százalékot lehet spórolni az alapanyagon is. Az ideális változat 15 grammnyi kávéval, 7-15 másodperc alatt készül.

A kutatók egy oregoni kávézóban egy éve át tesztelték az elméletüket: mint kiderült, módszerüknek köszönhetően nőtt a bevétel, és a kávé elkészítéséhez szükséges idő is lerövidült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top