Aktuális

Sosem volt még ekkora szél Magyarországon

A János-hegyen mérték a legnagyobb széllökést.

Budapesten dőlt meg az országos szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek. Emellett még több helyen mértek 100 kilométer/óránál erősebb széllökést, például Kab-hegyen, Sopronban, Balatonöszödön és Tésen is.

A hidegfront betörése után Balatonőszödön 109, Balatonmáriafürdőn 107, Fonyódon 100 kilométer per órás erősségű szelet mértek kedden, és az északi-északnyugati szél méteres hullámokat korbácsolt a Balaton déli partvonalánál – tájékoztatta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.

A meteorológus kifejtette, az országba betörő nagyon gyors mozgású hidegfront és a mögötte viharos erősségű széllel érkező hideg levegő telibe kapta a Bakony-Balaton térségét. A front előtt torlódó levegőben egy-egy zivatar is kialakult.

János-hegy kilátó

A János-hegyen mérték a legnagyobb széllökést (Fotó: MTVA Bizományosi /Nagy Zoltán)

A legerősebb széllökések több helyen is meghaladták a 100 kilométer per órás sebességet a térségben – jegyezte meg a szakember. Az esti óráktól várhatóan mérséklődik a szél az üdülőrégióban, de továbbra is lesznek viharos széllökések. Szerdán napközben ismét viharos, 90 kilométer per órát meghaladó sebességű széllökésekre kell számítani, amelyek estére mérséklődnek – mondta Horváth Ákos.

A meteorológiai szolgálat szerdára is országszerte adott ki figyelmeztetést a viharos szél veszélye miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top