Aktuális

Melegrekord dőlhet hétfőn, akár 20 fok is lehet

Tavaszias nappal indul a hét.

Hétfőn a köd délelőtti feloszlását követően kisüt a nap. A szél sokfelé élénk, főként a Dél-Dunántúlon erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 8 fok között várható, hidegebbre az északkeleti tájakon, enyhébb időre a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet 10-18 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

A magasabb értékeket a Dunántúlon és délen mérhetjük, ahol több helyen haladhatja meg a hőmérséklet a 15 fokot, de a délnyugati határ közeli területeken helyenként 19-20 fok is előfordulhat. Így komoly veszélybe kerül az 1998-ban ezen napon regisztrált 18,6 fokos napi melegrekord, amit Sellyén mért az OMSZ – írja az Időkép

Tavaszias lesz a hét eleje (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A meleg oka, hogy a Dennis névre keresztelt viharciklon kelet felé haladva egyre nagyobb területen válik meghatározóvá kontinensünkön. Útját Európa északnyugati harmadán sokfelé kíséri eső, zápor, néhol zivatar, északon havazás is, emellett viharos, néhány helyen orkánerejű széllökések is előfordulnak. A ciklon áramlási rendszerébe kerülve délnyugat felől igen enyhe, de még többnyire száraz léghullámok áramlanak a Kárpát-medencébe a következő 36 órában, így a szűrt napsütés mellett rekord közeli melegre számíthatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top