Aktuális

Besokalltak a bulvársajtó módszereitől a britek a népszerű műsorvezető öngyilkossága után

Harry és Meghan is hasonlóról beszélt. A petíció a büntethetőségért már egymillió aláírónál tart.

Alig egy nap alatt több mint egymillióan írták alá azt a két nagy-britanniai petíciót, amelyek kezdeményezői egy közismert televíziós személyiség öngyilkossága nyomán a celebek magánéletének erőteljes törvényi védelmét követelik.

A felhívások közvetlen előzményeként a hétvégén holtan találták londoni otthonában a műsorvezető Caroline Flacket, aki 40 évesen vetett véget életének.

Sokoldalú tehetségét mutatta, hogy profi táncos partnere oldalán 2014-ben megnyerte a BBC televízió Strictly Come Dancing címmel évente megrendezett, rendkívül színvonalas és népszerű táncversenyét, 2015-től tavalyig pedig ő vezette a Love Island című televíziós valóságshow-t, amely két éve a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) által a legjobb ilyen jellegű tévéprodukciónak odaítélt díjat is elnyerte.

A díjat Caroline Flack vette át a 2018-as londoni BAFTA-gálán.

A Love Island műsorvezetői posztjáról tavaly kényszerűen távozott, miután az a vád merült fel ellene, hogy tettleg bántalmazta barátját, Lewis Burtont, amiért őrizetbe vették. A terhére rótt vádat tagadta, ennek ellenére bírósági büntetőeljárás indult ellene, jóllehet ezt Burton is ellenezte.

A néhai tévésztár menedzseri feladatait ellátó vállalat hétfőn súlyos bírálattal illette az angol-walesi ügyészi hivatalt (CPS), a médiának csemegeként szolgáló „kirakatper” megrendezésével vádolva a hatóságot.

Vasárnap ugyanakkor egy magánszemély felhívást helyezett el a change.org petíciós portálon, új és sokkal szigorúbb törvényeket követelve a sajtó és a közönség figyelmének középpontjában álló médiasztárok magánéletének védelmére.

A petícióban megfogalmazott követelések között szerepel annak törvényi megtiltása, hogy

  • a médiaorgánumok bizonyíték nélküli információkat, megbízhatatlan forrásoktól eredő idézeteket tegyenek közzé, és az érintettekre, mentális állapotukra vagy a környezetükben élőkre nézve olyan hátrányos hatású információkat közöljenek, amelyeket a celebek magánéletébe betörve szereztek.
  • A felhívás kezdeményezője és aláírói megtiltanák olyan képek közlését is, amelyeket lesipuskás fotósok készítettek a célba vett személyiségek hozzájárulása nélkül,
  • és azt is, hogy a média az érintettekről magánjellegű orvosi, egészségi vagy szexuális irányultságra vonatkozó adatokat ismertessen.

A petíció követeli emellett a bosszúpornó törvényen kívül helyezését is, vagyis olyan szexvideók jogszabályi szankcionálását, amelyeknek online terjesztői egykori partnerükön akarnak valamiért elégtételt venni. A felhívás aláíróinak száma hétfő estére átlépte a 450 ezret.

Egy másik petíciós portálon, a 38Degrees nevűn olyan felhívás jelent meg, amely azt követeli, hogy az emberölési ügyeket szankcionáló jogszabályokhoz hasonló törvényben minősítsék bűncselekménnyé, ha a brit média „tudatos és kíméletlen zaklatással öngyilkosságba kerget bárkit, legyen szó közéleti személyiségekről vagy másokról”.

E petíciót hétfő estig csaknem 580 ezren írták alá, vagyis a két felhívás támogatóinak száma meghaladta az egymilliót.

Ha te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

(MTI)

(Kiemelt kép: Instagram)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top