Aktuális

Emiatt térnek haza egyre korábban a gólyák

Hazánkba is megérkeztek már az első gólyák, igaz, valószínűleg nem Afrikából.

Alsó-Szászországba már január végén megérkeztek telelésükből az első gólyák, de hazánkba is visszatért már legalább két gólya, az egyikük a Somogy megyei Vörsre, a másikuk pedig a Vas megyei Vassurányba.

Színai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológiai és ökológiai szakreferense a likebalaton.hu-nak elmondta: a hamar visszatérő gólyák az úgynevezett téli gólyák, melyek valószínűleg nem Afrikában telelnek. Egyre több madár ugyanis csak Törökországig vagy Izraelig repül, és ott vészeli át a telet.

gólya

(Illusztráció: Getty Images)

„Vagy a vonulási útvonaluk változik tovább, vagy pedig rövidül mind a táv, mind pedig a távol töltött idő. Vagyis később indulnak, és korábban érkeznek haza, ami néhány fajnál már most is megfigyelhető” – mondta a szakértő arról, hogy milyen hatással van a gólyák életére a klímaváltozás. A gólyák egy része ráadásul egyáltalán nem vonul, az Ibériai-félszigeten például már jelenleg is jelentős gólyaállomány telel át helyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top