Szabadidő

Megérkeztek az első gólyák Afrikából, a klímaváltozás okolható a korai időpontért

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy ilyen korán érkeztek volna vissza.

Megérkeztek telelésükből az első fehér gólyák Európába, méghozzá a németországi Alsó-Szászországba, írta az ndr.de nyomán a 24.hu. Alsó-Szászországban körülbelül 1350 gólyapár él tavasztól őszig, és tavaly mintegy 2500 fióka kelt ki a fészkekben. Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák, a térségben mintegy 30 madár körözött a napokban fészket keresve. 

Photo by Henrik Hansen on Unsplash

Udo Hilfers, az Északi-tenger partján lévő Berne település madármentő állomásának vezetője szerint a korai érkezés az éghajlatváltozás miatti szokatlanul enyhe időjárás miatt következett be. Hilfers azt sem tartja kizártnak, hogy ezek a fehér gólyák esetleg Spanyolország déli csücskéig repültek csupán, és ott töltötték a tél eddigi napjait. 

Az időjárás jelenleg kedvező Berne környékén, a talaj nem fagyott, így a gólyák elegendő táplálékot találnak.  A tartományban a napokban egyébként másutt is láttak gólyákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top