Aktuális

Koronavírus: úton a védőoltás

Nyáron derül ki, hatásos-e, jövőre kerülhet forgalomba a szer.

Koronavírus-ellenes lehetséges oltóanyagot készített a Moderna amerikai gyógyszergyártó; az első adagot elküldte tesztelésre szövetségi kutatóknak. A  massachusettsi cambridge-i székhelyű Moderna Inc. biotechnológiai cég kedden közölte, hogy az első ampullákat az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) küldte el hétfőn, hogy megkezdje a kezdeti teszteket. A Moderna kutatói a NIAID oltóanyag-kutatóintézetének szakembereivel együtt az mRNS néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységekből álló lineáris polimer molekulát használták, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására. Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja.

Anthony Fauci, a NIAID igazgatója közölte, hogy az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 egészséges önkéntest vonnak be, akiket nem fertőzött még meg a Covid-19. Az első eredményeket júliusra, augusztusra várják a szakemberek – mondta a The Wall Street Journal napilapnak az igazgató. Fauci megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Fotó: MTI / EPA / ANSA / Matteo Bazzi

Fotó: MTI / EPA / ANSA / Matteo Bazzi

Világszerte több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus, és több mint 2600-an haltak meg a betegségben.  A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top