nlc.hu
Aktuális

Az orosz koronavírus-vakcina mellékhatásai

Orosz koronavírus-vakcina: minden 7. embernél átmeneti panaszok jelentkeztek

A Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál jelentkeztek tünetek.

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett orosz Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál – vagyis minden 7. embernél – egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett – jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában.

Murasko a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte. Közölte, hogy a klinikai tesztelés harmadik fázisában eddig 300 embert oltottak be. Emlékeztetett rá, hogy az első orosz vakcinát olyan (humán adenovírus-) platformon fejlesztették ki, amelyet már más oltóanyagokhoz is használtak, és amely veszélytelennek bizonyult. Ugyanakkor hangsúlyozta a kiterjedt tesztelés fontosságát. Közölte, hogy a Szputnyik V-t három nagyvállalat gyártja párhuzamosan, az ütemtervnek megfelelően.

Orosz koronavírus-vakcina

Egy önkéntesnek adják be az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcinát, a Szputnyik V-t Moszkvában 2020. augusztus 9-én (Fotó: Vladimir Pesnya / Sputnik / Sputnik via AFP)

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy az önkénteseket egy távgyógyászati központból, videohívásra és az egészségügyi adatok betáplálására alkalmas telefonos alkalmazás vagy digitális karkötő segítségével figyelik meg.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője arról beszélt, hogy Oroszországban jelenleg 17 intézet 26-féle Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozik. Elmondta, hogy az összes igazolt új koronavírus-fertőzöttnél a betegség tünetmentesen vagy nagyon enyhe szimptómákkal folyik le.

(MTI)

(Kiemelt kép: Vladimir Pesnya / Sputnik / Sputnik via AFP)

Így állunk most a vakcinával:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top