Aktuális

Koronavírus: „Olaszországba nehezebb volt bejutni, mint tegnap hazajönni”

Kollégánk Bolognából érkezve szűrés nélkül jutott ki a reptérről, megkerestük a Budapest Airportot a témával kapcsolatban.

Kollégánk családjával még múlt héten, a koronavírus olaszországi megjelenése előtt utazott Bolognába, ahonnan tegnap érkeztek vissza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Bár családjával együtt tünetmentes, azóta önként vállalt karanténban várják, hogy leteljen az ajánlott kéthetes periódus.

„A leszállás után magyarul és angolul is bemondták, hogy a koronavírus miatt ellenőrzik a Kínából érkező járatokat – számolt be munkatársunk a helyszínről. – Arra sajnos nem emlékszem, hogy az Olaszországból érkező járatokat említették volna – szerintem nem –, de azt mondták, hogy számíthatunk hőmérőzésre. Utána kiszállhattunk, a csomagfelvételig azonban egy teremtett lélekkel sem találkoztunk, ott is csak ketten voltak, egy nő, aki taxiszolgáltatást reklámozott, illetve egy másik reptéri dolgozó, aki tájékoztatót osztogatott arról, hogy mi a teendő koronavírus esetén. Bolognában egyébként már a beutazásunkkor vizsgálták az utasok testhőmérsékletét.”

A Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren egyelőre csak 3 észak-olasz városból érkező utasokat ellenőriznek (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren egyelőre csak 3 észak-olasz városból érkező utasokat ellenőriznek (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az Infostart az MTI-re hivatkozva február 23-án azt írta, a budapesti repülőtéren megkezdték az észak-olaszországi járatok utasainak ellenőrzését, ezért telefonon megkerestük Valentínyi Katalint, a Budapest Airport kommunikációs vezetőjét, hogy megkérdezzük, a Bolognából érkező utasokat miért nem ellenőrzik.

„Az ellenőrzés jelenleg csak három észak-olaszországi várost, Trevisót, Bergamót és Milánót érinti, Bologna nem ebben a térségben van – válaszolta kérdésünkre Valentínyi Katalin. – Tizenkét olaszországi városba indulnak járataink, az ellenőrzés ezek közül hármat érint.”

A Budapest Airport kommunikációs vezetője elmondta, nem az ő hatáskörük az ellenőrzések kiterjesztése, ezzel kapcsolatban az Országos Tisztiorvosi Hivatal, illetve a Belügyminisztérium által létrehozott operatív törzs hozza meg a döntést, a repülőtér csak a végrehajtásért felel.

További friss hírek koronavírus témában: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top