Aktuális

8 éves gyerekek is szedik a Starbucks és a Nespresso kávéját, George Clooney is kiakadt – frissítve

Heti 48 órát dolgoznak, csekély fizetést a leszedett kávé mennyisége után kapnak.

A Starbucks és a Nestlé tulajdonában lévő Nespresso is érintett abban a gyerekmunka-botrányban, amelyben kiderült, hogy 13 éven aluli gyerekek is szedik a kávét a két cégnek beszállító kávéültetvényeken – írja a Guardian.

A brit Channel 4 Dispatchescímű műsor készítői 12 kávéültetvényt kerestek fel Guatemalában, és mindegyiknél azt tapasztalták, hogy gyerekeket – akár 8 év körülieket is – dolgoztatnak. Ebből 7 farm a Nespressóhoz, 5 a Starbuckshoz kötődött.

Napi 8 órában, heti 6 napon át kell végezniük a fárasztó munkát, a fizetségük pedig attól függ, hogy mennyi kávébabot szednek le. Egy-egy zsák akár 45 kilót is nyomhat, a gyerekek viszont nem kapnak többet napi kétezer forintnál.

Megszólalt George Clooney, a Nespresso reklámarca is, aki elszomorítónak nevezte az ügyet, és méltatta a riporterek munkáját.

A Nestlé és a Starbucks is azt közölte, hogy zéró toleranciát képviselnek a gyerekmunkával kapcsolatban, és kivizsgálják az ügyet.

A Starbucks közleménye: 

„Március 2-án az Egyesült Királyság Channel 4 csatornája műsorra tűzi a Dispatches című adást, amely a Guatemalában található kávéfarmokról és az ott gyermekek által végzett munkáról szól. A műsorban a Starbucksot is megemlítik több, egyéb érintett vállalat között. Az ilyen jellegű állításokat kiemelten fontosan kezeljük, hiszen már korábban zéró toleranciát hirdettünk az ellátási láncunkban esetlegesen felmerülő gyermekmunkával szemben.
Mélyen megrendítette a vállalatot a műsor producerei által közölt hír, miszerint a három érintett gazdaság, amelyet felkeresetek, lehetséges, hogy kávét adott el a Starbucksnak. A tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot indítottunk az ügyben, amely során kiderült, hogy a legutóbbi betakarítási időszakban nem vásároltunk kávét a kérdéses gazdaságokból. (…) Amennyiben olyan bejelentés érkezik vállalatunkhoz, amelyben azt állítják, hogy az ellátási láncunkban bárhol megsértik az olyan, zéró toleranciával kezelt kérdéseket, mint például a gyermekmunka, azonnal leállítjuk a kérdéses farmokról történő esetleges beszerzést. A felvásárlást egészen addig szüneteltetjük, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy az adott gazdaság teljes mértékben megfelel a szigorú etikus beszerzési követelményeinknek. (…)
 A Starbucks a következő lépéseket teszi 2020-ban:
 A vállalat az eddigieknél gyakrabban kezdeményez harmadik fél által végzett vizsgálatokat a C.A.F.E. hitelesítéssel rendelkező farmokon, nem csak Guatemalában, hanem világszerte. Az intézkedések között lesznek előre bejelentett és véletlenszerű ellenőrzések is.
A Starbucks megerősíti az Emergency Relief Fundhoz kötődő vállalásait, amelyből a vállalatnak kávét értékesítő guatemalai gazdák juthatnak támogatáshoz 2020-ban.
Ezek mellett a vállalat egy közhasznú beruházást indít, amelyből közösségi szolgáltatásokat fejleszt Guatemalában partnereivel együttműködve.
A Starbucks támogatja a gazdákat és a helyi közösségeket regionális- és helyi gyermekvédelmi programok elindításában. (…)
Az ellenőrök 22 zéró tolerancia sztenderd, köztük a gyermekmunka szigorú tilalma alapján értékelik azokat a termelőket, akik szeretnének részt venni a C.A.F.E Practice programban. Amennyiben a gazdaság nem felel meg valamelyik feltételnek, úgy nem vehet részt a beszállítói programban.
Minden C.A.F.E Practice értékelési eredmény nyilvánosan elérhető, a www. stories.starbucks.com oldalon pedig részletes információk találhatók a Starbucks átfogó, etikus kávébeszerzési gyakorlatairól, és a termelőket támogató programokról. (…)
(Kiemelt kép: illusztráció.)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top