Aktuális

Tüdőgyulladásban halt meg egy koronavírusos beteg édesanyja a Szent Imre kórházban

Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre az idős nőn, és bár a műtét jól sikerült, néhány nappal később, tüdőgyulladás miatt mégis meghalt.

„A rendkívül szigorú hazai protokoll alapján, csak több aggasztó körülmény együttállása esetén lehetséges, hogy valakit koronavírusra teszteljenek” – írja a 444.hu egy szakorvos forrásukra hivatkozva, aki elmondta azt is, ugyanezen szigorú protokoll miatt, karantén és megfelelő védőfelszerelés nélkül ápolhatnak koronavírusos betegeket.

A lap ezután beszámol egy esetről, ahol egy, az új koronavírussal diagnosztizált beteg édesanyja tüdőgyulladásban halt meg, azt azonban még ma sem tudni, hogy a tüneteit az új vírus okozta-e. A 444.hu-nak az érintett család egyik tagja mesélte el a történetet; állítása szerint idős rokonán, akinek 4 hónapja lett volna hátra a századik születésnapjáig, február 29-én életmentő műtétet kellett végrehajtani a Szent Imre kórházban.

A műtét a családtag elmondása szerint jól sikerült, olyannyira, hogy az orvosok abban bíztak, az idős nőt 1-2 napon belül haza is engedhetik. Néhány nappal később azonban az idős beteg belázasodott – ugyanazon a napon, mikor a lánya is, aki az idős asszonyt a látogatási tilalom életbe lépéséig rendszeresen látogatta – majd két nappal később meg is halt, tüdőgyulladás miatt.

Az asszony lánya a tüneteivel közben kétszer is járt háziorvosnál: mindkétszer megnyugtatták, hogy csak influenzája van. Családja azután hívott hozzá mentőt, hogy egyik éjszaka nagyon rosszul lett. Agyvérzés gyanújával vitték a Szent Imrébe, ahol az orvosok megállapították: nincs agyvérzése, a tüneteit kétoldalú, igen súlyos tüdőgyulladás okozza.

A tüdőgyulladás megállapítása után elkülönítették az intenzív osztályon (mert felmerült az orvosokban a koronavírus gyanúja), több mint 24 óra elteltével tesztelték, szombaton pedig kiderült: valóban az új vírus fertőzte meg. A nőt ezután átszállították a László Kórházba, az állapota súlyos – írja a 444.hu.

A Szent Imrében a teszteredmény után rakták össze, hogy a koronavírussal diagnosztizált nő anyja nem sokkal korábban tüdőgyulladásban halt meg a kórházban. A lap cikkéből kiderül, hogy az elhunyt nőn nem végeztek koronavírus-tesztet, a zárójelentése sem készült még el, így nem tudni, ő is koronavírusos volt-e. Mivel közel két hétig volt kórházban, és a vírus lappangási ideje 14 nap, a lap szerint nem lehet kizárni, hogy a betegséget a kórházban kapta el, mert egyelőre nincs semmi arra utaló nyom, hogy a lánya máshol kapcsolatba került volna a betegséggel.

A lap a cikket azzal zárja, hogy épp az ilyen esetek miatt érdemes lenne bővíteni a szűréskapacitásokat: legalább a kórházi dolgozókat és a tüdőgyulladásos betegeket tesztelni lehetne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top