Otthon maradunk. Otthonról dolgozunk – az nlc állásfoglalása a járványról

Neked. Veled. Érted. Ez a mottónk, és mikor lehetne életszerűbb, mint most? Nem így akartuk elmesélni, hogy mit jelent nekünk ez a három szó, de ezzel talán mi is tehetünk egy kicsit azért, hogy minél hamarabb talpra álljunk.

1. Információ

Hiszünk az információ erejében. Ugyanúgy, mint eddig, de a mennyiség és a minőség most különösen fontossá vált, nem terjesztünk megalapozatlan híreket és pletykákat.

2. Tévhitek

Nem hiszünk a kuruzslókban, a hidrogén-peroxidban és egyéb tudományosan nem bebizonyított megelőzési módszerben.

3. No panic!    

Nem keltünk pánikot. Arra jelenleg nincsen ok, soha nincs jó ok. A pánik kártékony. Azért dolgozunk, hogy ne alakuljon ki pánikhelyzet.

4. Felkészültség

A negatív következményekkel való számolás, az előre gondolkodás nem pánikkeltés.

5. Aránytartás

Jó és rossz folyamatokról egyaránt írunk. Olyan arányban, amilyen arányban az a világban tapasztalhatók. A mostani helyzetet nem tartjuk sem a világvége előszobájának, sem egy új, letisztult emberi életforma lehetőségének. Rajtunk is múlik, hogy melyik lesz belőle.

koronavírus

Fotó: Neményi Márton

6. Önmérséklet

Odafigyelünk a szakértőkre. Gondolkodunk, de nem akarunk mindent jobban tudni mindenkinél. A virológia egy tudományterület. Rémhírek terjesztése helyett a tények értelmezésére koncentrálunk. Kerüljük a szenzációhajhász tálalást.

7. Építő gondolkodás

A kritikával most eggyel hátrébb lépünk. Ezúttal ne mi legyünk ’a pesszimista nép’, legyünk most konstruktívak! Ha csak a magunk, a családunk szintjén tudjuk ezt megtenni, akkor úgy.

8. Kettős felelősség

Objektív újságírók maradunk, de nem titkoljuk, hogy a magánéletünk átszínezi a munkánkat. Anyaként, apaként, szüleink gyerekeiként is gondolkodunk – talán jobban, mint eddig.

9.  Home office, home life

Otthon maradunk. Otthonról dolgozunk. Ezzel nemcsak magunkat, de másokat, a nálunk sebezhetőbbeket is védjük.

10. Empátia

Együtt érzünk azokkal, akik nem tudnak otthonról dolgozni, akik tudnának, de nem engedik nekik, akik másként nem tudnak pénzt keresni, akik csak tömegközlekedéssel járhatnak, akik képtelenek megoldani a gyerekfelügyeletet. Felnézünk mindazokra, akik most nem magukat féltik, hanem másokért dolgoznak.