Aktuális

Koronavírus: a bankok is elfogadnák a hiteltörlesztés felfüggesztését

A magyarországi bankok is belemennének, hogy a koronavírus-járvány miatt egy darabig ne kelljen törleszteni bizonyos hiteleket.

A koronavírus-járvány megváltoztatta a mindennapjainkat, rengetegen esnek ki a munkából vagy veszítik el az állásukat. Ezt a problémát a bankok is látják: a Bankszövetség szerint is be kell vezetni valamiféle hiteltörlesztési moratóriumot, de az ezzel járó terheket a bankszektor nem akarja egyedül viselni. 

 

turizmus koronavírus

A turizmus különösen érzékeny veszteségeket szenved (Fotó: Neményi Márton)

A Magyar Nemzeti Bank már korábban a bankokhoz fordult, hogy engedélyezzék a hiteltörlesztés felfüggesztését a koronavírus-járvány okozta leállásban különösen érintett vállalatoknak. A Bankszövetség válaszul kiadott, keddi közleménye szerint „finanszírozási szempontból vannak olyan területek, ahol elkerülhetetlen bizonyos hiteltörlesztési moratórium kihirdetése, más területeken egyéb ismert adósvédelmi eszközök használatát vesszük számba. Ezek a stabilizáló lépések segítik elő a krízisidőszakon való túljutást, egyúttal a veszélyhelyzetet követően megalapozhatják a gazdaság minél gyorsabb megerősödését.” 

A közleményben azt is jelzik, egymaguk nem akarják vállalni a hiteltörlesztési moratórium költségeit, ehhez kormányzati támogatást kérnek. Javaslataikat eljuttatták a kormányhoz, de nem hozták nyilvánosságra.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc-n:

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top