Aktuális

Vasárnaptól nincs nyilvános mise, rövidebbek lesznek a temetések

A papok egyedül miséznek, a hívek otthonról kapcsoldóhatnak be – ezt kérik a katolikusok.

Facebookon közölte, hogyan kezeli a koronavírus-járványt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Főbb intézkedéseik:

  • A nyilvános liturgia 2020. március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel.
  • Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.
  • A szentmiséket továbbra is megtartják, csak éppen egyedül, a híveket kérik, hogy „otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe”.
  • Ez történhet streamingszolgáltatáson keresztül, a köztévé közvetítése segítségével, vagy akár a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával, egyénileg vagy családban.
  • A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai megadták az engedélyt a szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.
  • Azt kérik: „A betegellátás és a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami járványügyi előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén visszavonásig, azonnali hatállyal – lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását.”
Orosz Lóránt kegyhelyigazgató áldoztat a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2020. március 15-én. A katolikus búcsújáróhelyen az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében szabadtéren tartják a szentmiséket. Fotó: MTI/Komka Péter

Orosz Lóránt kegyhelyigazgató áldoztat a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2020. március 15-én. A katolikus búcsújáróhelyen az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében szabadtéren tartják a szentmiséket (Fotó: MTI / Komka Péter)

„A járvány időszaka rámutat törékenységünkre és arra, hogy a saját és mások életére vigyáznunk kell – zárul a közlemény. – Imáinkkal és példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban. Gyakoroljuk a nagylelkűség erényét, és ebben a helyzetben különösen is figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. Idős paptestvéreinket tisztelettel kérjük, hogy ebben a helyzetben különösen vigyázzanak egészségükre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top