Aktuális

Üresek a szenteltvíztartók az olasz templomokban, bezárt a Szent Márk-bazilika

A koronavírus-fertőzés terjedése elleni óvintézkedésként még a vatikáni kápolnákban is megüresedtek a szenteltvíztartók, van, ahol inkább az interneten miséznek és temetnek.

A fertőzés miatt hét napja bevezetett olaszországi óvintézkedések a templomokra is vonatkoztak. A legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia és Veneto tartományban a templomok többsége bezárt, vagy ha nyitva is maradtak, felfüggesztették a misézést.

Közben a koronavírus miatt bezárta kapuit az észak-olaszországi egyházmegyék két jelképes helyszíne, a milánói dóm és a velencei Szent Márk-bazilika is. A tervek szerint hétfőtől nyithatnak újra, de csak korlátolt számban, fokozatosan engedik be a látogatókat – jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

Elmaradtak a hamvazószerdai körmenetek is, több északolasz plébános közösségi oldalán jelentette be a hívőknek, hogy ezeket hosszabb harangzúgással helyettesítik. A majdnem száz beteget és egy halottat számláló Emilia Romagnában már a következő hetekben esedékes húsvét előtti házi áldást is felfüggesztették, a katekizmusórákat viszont az iskolák újbóli megnyitásával egy időben újraindítják.

Vatikánvárosban is követik az olasz hatóságok diktálta óvintézkedéseket: a pápai állam egyik kapuja melletti Szent Anna-templomban is eltűnt a víz a szenteltvíztartóból. Az ostyát a hívők kezébe helyezik, és a mise végén a béke jeleként egymásnak adott kézfogást „elhalasztják”. A vatikáni hivatalokban kötelező a kézfertőtlenítő gél használata.

A szentszéki sajtóközpont megerősítette, hogy Ferenc pápa gyengélkedés miatt nem vett részt egy csütörtöki szertartáson. Vatikáni információk szerint a pápának enyhe influenzája van, de eddig semmilyen más programját nem halasztotta el.

Róma, 2020. február 27.Ferenc pápa az orrát fújja a római Szent Szabina-templomban tartott hamvazószerdai miséjén 2020. február 26-án, amikor a Vatikán bejelentette, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt könnyebben terjednek a fertőzések, többek közt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.MTI/AP/Gregorio Borgia

Róma, 2020. február 27.
Ferenc pápa az orrát fújja a római Szent Szabina-templomban tartott hamvazószerdai miséjén 2020. február 26-án, amikor a Vatikán bejelentette, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori föld alatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt könnyebben terjednek a fertőzések, többek közt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.
MTI/AP/Gregorio Borgia

A vesztegzáron kívüli, genovai Szent Antal-templom kapuit eddig sem zárták be, de ez lesz a második vasárnap, hogy a papok üres padsorokat várnak. Megoldásként az utóbbi napokban is követett internetes misézést választották az erre kialakított közösségi videómegosztó-oldalon.

Máshol a templomi temetési gyászszertartást is interneten mutatják be a részt venni kívánóknak, mivel a templomba csak szűk számban engednek be embereket. A katekizmusórákat is ugyanígy tartják meg, például az első áldozásra készülőknek.

Olaszországban eddig hivatalosan 655 koronavírusos megbetegedést jelentettek, 17-en belehaltak a fertőzésbe.

(via MTI)

Így fest most a koronavírus-helyzet Olaszországban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top