Aktuális

Koronavírus: már 9 ember halt meg Magyarországon

A kilencedik elhunyt ráadásul egy fiatal nő volt – mondta el az országos tisztifőorvos.
koronavírus teszt

187 koronavírus-fertőzött és 9 elhunyt van pillanatnyilag Magyarországon. A kilencedik elhunyt egy fiatal nő volt, aki számos krónikus betegséggel, anyagcsere- és szív-érrendszeri problémákkal is küzdött – hangzott el az Operatív Törzs kedd délelőtti tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos emlékeztetett, bár 187 azonosított fertőzött van idehaza, a valós szám ennél jóval nagyobb lehet, és az ország bármelyik részében felbukkanhat a fertőzés.

Az országos tisztifőorvos most a várandósokhoz is szólt: elmondta, a várandósság önmagában nem tekinthető magasabb kockázatnak, de veszélyeztetett állapot lehet. Mivel a várandós nők immunrendszere jellemzően gyengébb, fogékonyabbak lehetnek emiatt a különböző fertőzésekre, ezért esetükben is kiemelten fontos a megelőzés: a gyakori és alapos kézmosás, illetve a személyes kontaktusok minimalizálása. Ahol kisgyerek van a családban, ott az is lényeges, hogy a játékokat rendszeresen fertőtlenítsék.

A járvány idehaza jelenleg a tömeges megbetegedések felé tart. Most már az összes egészségügyi fekvőbeteg-intézmény bevonódott az ellátásba, és növelik a kapacitásokat. 

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolásokat azért, hogy minél nagyobb egészségügyi személyzetet védjenek a fertőzéstől.

A vírusjárvány kimenetelével kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, nem akarnak találgatásokba bocsátkozni, a cél a védekezés, a megbetegedések számának csökkentése, de a járvány végdátuma nem mondható meg.

Hajnal 4 órára eljuttatták a már meglévő védőeszközöket a kórházakba, melyeket innentől az intenzív osztályokon dolgozók viselni fognak – ezt már Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője mondta el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, és beszélt arról is, hogy egy újabb szállítmány érkezett Kínából 15 ezer maszkkal, 100 ezer koronavírusteszttel, és további utánpótlás is várható. A védőeszközöket a védekezésben részt vevő orvosok, rendőrök, kartasztrófavédők kapják meg első körben.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy jelenleg 4207 ember van házi karanténban idehaza. Ahogy telik az idő, egyre több a szabályszegés, az üzletek bezárásával és a karanténok elhagyásával kapcsolatosan is. És egyre több csaló adja ki magát hatósági személynek és fertőtlenítésre, tesztvégzésre hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni. A hatóságok arra kérnek mindenkit, ne engedjék be a csalókat az otthonukba.

A legfrissebbek a koronavírus-helyzetről az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top