Aktuális

Koronavírus: bajban a fogászati ellátás, sorra zárnak be a rendelők

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására a koronavírus-járvány idején.

Megyénként egy-két rendelőt kell hatóságilag kijelölni, ahol a sürgős eseteket ellátják – írta Kásler Miklós miniszter a fogorvosoknak. A levélben tételesen felsorolta azt is, mi számít sürgős esetnek. A fogászatra érkezőket is szűrni, és szükség esetén tesztelni kell koronavírusra, tudta meg a hvg.hu.

Megoldást kell taláni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására a koronavírus-járvány idején. Fotó: Pixabay

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására a koronavírus-járvány idején (Fotó: Pixabay)

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására – fogalmaz Kásler Miklós miniszter, aki a minisztérium szakmai kollégiumának ajánlását küldte el a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának. Mint írja, veszélyhelyzetben csak sürgősségi eseteket kell ellátniuk a fogorvosoknak, ami miatt kevesebb a páciens, azonban a fogorvosi rendelők sorra zárnak be amiatt, mert nem jutnak megfelelő védőfelszereléshez és fertőtlenítőhöz. Alig van így ellátás, akinek pedig szüksége lenne rá, annak sokat kell utaznia.

A következő javaslatokat teszi többek között a tárca:

  • Minden megyében hatóságilag ki kell jelölni egy vagy két állami/önkormányzati tulajdonban lévő rendelőt, és ott ki kell alakítani a betegek fogadásához, ellátásához szükséges feltételeket. Ezeken a helyeken a védőfelszerelést és a fertőtlenítőszert folyamatosan pótolni kell. Ha az adott rendelőben nincs elég ember, a megyéből bármelyik 65 év alatti közfinanszírozott vagy magánellátásban dolgozó fogorvost és asszisztenst be lehet osztani.
  • A betegeket rendszerüzenetben tájékoztassák arról, hova menjenek.
  • A rendelő előtt ki kell alakítani egy olyan részt, ahol a beteg kockázati besorolását végzik (köpenyben, sebészi maszkban és gumikesztyűben). Ha kiderül, hogy problémája nem sürgős, haza kell küldeni. Ha viszont koronavírus-gyanút állapítanak meg nála, azonnal közölni kell vele, és ráadni egy látogatói köpenyt, gumikesztyűt és sebészi maszkot. Tőlük mintát kell venni, amit el kell küldeni a legközelebbi kijelölt laboratóriumba. A teszt eredményét a páciensnek egy elkülönített helyiségben vagy otthoni karanténban kell megvárnia.
  • A levélben egyértelműsítik azt is, mi számít sürgős esetnek. Ilyen például friss balesetben megsérült fog ellátása – visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás –, gyulladás ellátása, tályog megnyitása, nyelést, légzést akadályozó idegen test eltávolítása, ficam visszahelyezése vagy frissen tört állkapocs nyugalomba helyezése, illetve bármilyen szájüregi vérzés csillapítása. 

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top