Aktuális

Cuki állatkák hordoznak olyan vírust, ami a világban tomboló Covid-19-hez köthető

Kiderült, hogy a világ leginkább vadászott állatai, a tobzoskák is gyanúsíthatóak azzal, hogy közük volt a koronavírus-járvány kialakulásához.

Megállapítást nyert, hogy a Kínába és más kelet-ázsiai országokba csempészett tobzoskák olyan vírust hordoznak, ami köthető a világon jelenleg terjedő Covid-19-hez. Eddig úgy tartották, hogy a vírus a denevérektől ered, de legalább még egy fajnak köze lehetett abban, hogy a fertőzés emberre is átterjedt – írja a 444 a BBC cikkére hivatkozva. 

A tobzoskák az egyik leginkább vadászott fajt képviselik, így a kihalás szélére kerültek. Néhány éve még Jackie Chan is a védelmükre kelt. A probléma az, hogy több kelet-ázsiai országba, többek közt Kínába is csempészik őket. Számos termék készül belőle, előszeretettel használják fel a gyógyászatban, de van, ahol meg is eszik őket.

Cuki állatkák hordoznak olyan vírust, ami a világban tomboló Covid-19-hez köthetőAranyos, de veszélyes állatok (Fotó: Getty Images)

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a jövőben a koronavírushoz járványok törjenek ki, szigorúan szabályozni kell a vadon élő állatok, így például a tobzoskák árusítását. Azt is megjegyezték, hogy az aranyos, de veszélyes emlősöket még tanulmányozni kell, hogy kiderüljön, pontosan milyen szerepük volt a mostani megbetegedésekben, és a jövőre nézve milyen veszélyeket rejthetnek.

Aktuális koronavírussal kapcsolatos hírek az nlc.hu-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top