Aktuális

Ezer fertőzött Romániában, csaknem kétezer a cseheknél

Csaknem egy hónappal az első diagnosztizált eset után Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. Csehországban estére 1925 koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván.

Romániában előző napi 144-nél valamivel kevesebbel, 123-mal 1029-re nőtt csütörtökön a regisztrált koronavírusfertőzöttek száma, akik közül 29-et intenzív osztályon ápolnak, 94-et gyógyultnak nyilvánítottak, 17-en pedig meghaltak. Külföldön csütörtökig 11, Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. Az országban vasárnap halt meg az első koronavírusos beteg, azóta naponta 4-6 újabb áldozatot követelt a járvány.

Romániában jelenleg 6100 embert tartanak hatósági karanténban, 110 ezret otthoni elkülönítésben. A koronavírus-fertőzéssel regisztrált több mint ezer ember átlagéletkora 45 év. A stratégiai kommunikációs törzs közleménye szerint legtöbbjük (60 százalékuk) a 19-50 év közötti korosztályhoz tartozik. Az igazolt fertőzöttek 3 százaléka kiskorú, 53 százalékuk felnőtt nő, 44 százalékuk felnőtt férfi.

Kilencre emelkedett csütörtök estére Csehországban az új koronavírus-járvány áldozatainak száma. Az országban 1925 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, ami 250-nel haladja meg a reggeli adatokat. A betegségből eddig tízen gyógyultak ki. Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházakban mintegy 70 személyt kezelnek, közülük hét ember állapota súlyosnak minősíthető.

Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak – jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter a Twitteren. Csehországnak jelenleg több mint 250 ezer egészségügyi védőöltözete van, s a további megrendelések már úton vannak Prágába. „Mi ezt megengedhetjük magunknak, nekik (olaszoknak, spanyoloknak) nagyon nagy szükségük van rájuk” – jegyezte meg a belügyminiszter.

Tomas Petrícek külügyminiszter úgy véli, hogy Csehország segítség gyanánt orvosokat is küldhetne az olaszoknak és a spanyoloknak. Megjegyezte azonban, hogy erről az egészségügyi és a védelmi tárcának kell döntenie.
    
Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szlovákiában csütörtök délig több mint 4800 vírustesztet végeztek el, ezek közül több mint 4500 bizonyult negatívnak. Az országban már a hét elejétől gyógyszerexport-tilalom van érvényben vállalatokra és magánszemélyekre egyaránt.

(MTI)

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

koronavírus, Románia

Fertőzöttért mennek Romániában (Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top