Aktuális

Tisztifőorvos: tilos a beutazás Magyarországra

A tisztifőorvos csütörtök este megjelent rendeltében megtiltja nemzetközi személyszállítást végző járművek Magyarország területére történő belépését – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőralezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa elsőként a március 28-tól április 11-ig érvényes kijárási korlátozásról beszélt, melyre a rendőrség is felkészült. Az utcákon emiatt a következő napokban fokozott rendőri jelenlétet tapasztalhatunk majd. Hozzátette: továbbra is végrehajtják a hatósági házi karanténok betartásának ellenőrzését és szankcionálják annak megszegését, de tapasztalataik szerint a nagy többség betartja az előírásokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy 300-ra emelkedett a fertőzöttek száma, 34-en meggyógyultak, és örvendetes hír, hogy haláleset nem történt az elmúlt 24 órában.

Az országos tisztifőorvos határozatot hozott annak érdekében, hogy továbbra is fenntarthassuk a járvány megfékezésére tett intézkedéseket. Ami fontos újdonság:

  • Müller Cecília megtiltotta a külföldiek Magyarországra beutazását
  • A külföldről hazatérő magyarok kötelező egészségügyi vizsgálaton vesznek részt, ha fertőzésgyanúsak vagy fertőzöttek, hatósági házi karanténba kerülnek.

Emellett a korábbi intézkedéseket is fenntartják. Ehhez a rendvédelmi erők segítségét kéri a tisztifőorvos.

A kijárási korlátozásról szólva Müller Cecília elmondta, ez a sérülékeny csoportok, az idősek védelmét és a járvány megfékezését szolgálja. A kiemelt időszakot, amikor a 65 év felettiek vásárolhatnak, meghatározták, de továbbra is azt kér a tisztifőorvos, csak akkor menjenek ki, ha muszáj, vegyék inkább igénybe családjuk segítségét, és az örömteli találkozásokat hanyagolják, csak a szükséges intézendőkre szorítkozzanak.

Müller Cecília megerősítette azt is, hogy az alapvető szükségleteink kielégítése folyamatosan biztosítva lesz, nyitva maradnak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák. Végül köszönetet mondott a művészeknek és minden olyan civil kezdeményezést is megköszönt, ami azt segíti, hogy az emberek otthon maradjanak.

Külön kitért most a tisztifőorvos a kisgyermekes családokra, nekik adott tanácsaiban hangsúlyozta, fontos, hogy a gyerekeknek elég mozgásterük legyen. Kicsit engedjük őket futkosni az utcán, de ezt csoportosulás nélkül tegyük. A családok mozoghatnak együtt, de a gyerekek ne verődjenek össze. A nagyobbakkal üljenek le a szülők beszélgetni, és próbálják oldani a gyerekek feszültségét a megváltozott szituációban.

A tisztifőorvos kiemelte, nem tilos a házi kedvencek sétáltatása sem, csak a séta legyen célirányos, rövid ideig tartson, és ne csoportosuljanak az állattartók.

Szükség esetén előfordulhat, hogy a korlátozó intézkedéseket április 11-e után is meghosszabbítják. A cél, hogy a járványgörbe minél laposabban alakuljon idehaza, és ne alakuljon ki az olaszországihoz vagy a spanyolországihoz hasonló, súlyos helyzet.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

Ózonos fertõtlenítés a tömegközlekedésben.(MTI/Koszticsák Szilárd)

Ózonos fertõtlenítés a tömegközlekedésben.
(MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top