Aktuális

„Mi dönthetjük el, mire tanítanak minket az átélt borzalmak” – 7 Edith Eva Eger-idézet, amit mindenkinek el kell olvasnia

16 éves volt, mikor Auschwitzba hurcolták. Túlélte, sőt, mostanra a fogvatartóinak is megbocsátott. Mindennap élvezi az életet, és pszichológusként erre tanítja a pácienseit is. Íme, hét idézet, amit mindenképp olvass el tőle!
edith eger koronavírus tanács idézet

Dr. Edith Eva Eger 16 éves volt, mikor családjával együtt Auschwitzba hurcolták kassai otthonából. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte a lányt, hogy táncolja el neki a Kék Duna keringőt – egy vekni kenyeret kapott jutalmul.

Edith végül nővérével együtt élte túl a borzalmakat. Évekkel a szabadulásuk után egyetemre ment, pszichológus lett, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel küzdőknek és gyásszal küszködőknek segít. Az átélt borzalmak nem törték meg, még ahhoz is talált magában elég erőt, hogy megbocsásson fogvatartóinak.

Azt mondja, mindennap élvezi az életet, és ezt a mentalitást igyekszik átadni a pácienseinek is. Idén 93 éves, a koronavírus-járvány miatt jelenleg amerikai otthonában tölti a napjait – önkéntes karanténban. Az On the Spotnak adott interjújában elmondta, nem akar a vírus miatt félelemben élni. „Ugyanez a hozzáállás tartott életben Auschwitzban is” – árulta el.

Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan őrizhetjük meg a nyugalmunkat és a jókedvünket egy olyan helyzetben, mikor naponta több ezren halnak meg körülöttünk, Edith azt válaszolta: „Azt, hogy mennyien halnak meg a vírus következtében, nem tudod kontrollálni. Csak magadra és a gondolkodásodra tudsz hatással lenni. […] Minden rosszban van jó, és most az a dolgunk, hogy erre a jóra koncentráljunk” – tette hozzá.

Hét idézet, amit mindenképp olvass el Dr. Edith Eva Egertől: 

  1. Mi dönthetjük el, mire tanítanak minket a borzalmak. Taníthatnak arra, hogy megkeseredjünk fájdalmunkban és félelmünkben. Hogy ellenségesekké váljunk. Lebénuljunk. Vagy arra, hogy megőrizzük a gyermeki részünket, az élénk és kíváncsi részünket, azt, amelyik ártatlan.
  2. Van döntési lehetőségünk: dönthetünk úgy, hogy arra figyelünk oda, amit elveszítettünk, vagy pedig arra, amink még megvan.
  3. Csak egymásra számíthatunk. Csak az itt és most van, csak most tudlak megölelni, ettől gyönyörű ma az életem.
  4. Minden apróságért hálás vagyok, minden kis darab ételért, egy sétáért, vagy azért, hogy láthatom a gyönyörű virágokat nőni. Megtanultam jobban észrevenni, és megbecsülni a dolgokat, és azt is, hogyan kell szeretni még azt is, amit nem szeretek.
  5. Meghalni könnyebb, mint élni. A születési anyakönyvi kivonatunkra nem az van írva, hogy az élet könnyű lesz. A tragédiát lehetőségbe lehet fordítani, addig ismeretlen képességeinket fedezhetjük fel.
  6. Nincs szeretet utálat nélkül, élet halál nélkül, vagy nyár tél nélkül. Hitlert, de Teréz anyát is megtalálhatja magában mindenki.
  7. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top