Aktuális

Csak lányokat keresett az iskolaszövetkezet, félmilliós bírságot kaptak

Irodai munkát hirdetett egy iskolaszövetkezet, aztán kiderült, hogy csak lányoknak szól az ajánlat. Bírságolt az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Tavaly nyáron keresett munkavállalókat irodai munkára a Jobb Kezek Szolgáltató Iskolaszövetkezet. A férfi jelentkezőknek külön írták meg, hogy „csak lányokat tudnak felvenni”. Az egyik elutasított jelentkező az Egyenlő Bánásmód Hatóságához fordult, amely félmilliós bírságot szabott ki a cégre.

Erre a munkára csak lányokat kerestek (illusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt)

Erre a munkára csak lányokat kerestek (illusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt)

A határozatba foglalt indoklás szerint a kérelmező megfelelt a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek (nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, valamint az Excel ismerete előnyt jelent), az elutasítás indoka tehát kizárólag a férfi neme volt, noha az állás betöltésére férfi és női munkavállaló egyaránt alkalmas. Az összeg bírság, azaz nem a hátrányos megkülönböztetést elszenvedett kérelmezőt, hanem az államot illeti.

Az EBH-határozat birtokában a panasztevő bírósághoz fordulhat elégtételadásért vagy sérelemdíjért, miután ilyen irányú kérésére az iskolaszövetkezet tavaly óta nem reagált.

Hátrányos megkülönböztetés

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top