Aktuális

Merkely Béla: „Még nem alakult ki immunitás a vírus ellen”

A Semmelweis Egyetem rektora szerint oltóanyag leghamarabb ősz végére várható. Még mindig sokkal többen influenzásak, mint koronavírusosak hazánkban.

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon – közölte a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható. Először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.

A fertőzés elleni leghatékonyabb védekezés a Semmelweis Ignác tanácsolta kézmosás, amelyre a CNN és a Google is felhívta a figyelmet a napokban – hangsúlyozta, hozzátéve, fontos a távolságtartási szabályok betartása is.

Közölte, hogy Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus.

A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen.

Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, illetve hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből – magyarázta.

Szerinte a népesség néhány százaléka már biztosan átesett a fertőzésen, számuk jóval nagyobb lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay)

További hírek a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top