Aktuális

Rohamosan fogynak a kórházi férőhelyek a hollandoknál és Belgiumban sem jó a helyzet

Még nagyobb a baj a spanyoloknál, ahol meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma. A németek egyelőre állják a sarat, náluk még sok szabad hely van a kórházakban.

Spanyolországban meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. Az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak pontos száma 10 003 mostanáig.

Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 77 981 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust.

A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A csaknem 1900 németországi kórház érdekképviselete, a német kórházszövetség (DKG) adatai szerint az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas kórházi férőhelyek számát. Ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. Itt egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad. Így külföldről is fogadnak betegeket.

Hollandiában valamivel több, mint ezerrel nőtt a fertőzések száma 24 óra leforgása alatt. Jelenleg összesen 1 147 ember részesül intenzív ápolásban, a férőhelyek száma rohamosan fogyatkozik. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy mindent megtesznek a kórházi kapacitások növeléséért, de lehetséges, hogy nemsokára minden intenzív kórházi ágy foglalt lesz. A halálesetek száma 134-el nőtt csütörtök virradóra, összesen 1173-an hunytak el a járvány okozta fertőzésben az országban.

koronavírus, hollandia

A holland szakemberek is megteszik, ami tőlük telik (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

Belgiumban a korlátozó intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus terjedése. Csütörtök reggelre a fertőzések száma 1348-al nőtt, így már több mint 15 ezer fertőzött van az országban. Amellett, hogy 5376 személyt kórházban ápolnak, a kórházi felvételek száma is rohamosan nő. A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint 183-an haltak meg 24 óra leforgása alatt, így a járványban elhunytak száma 1101 a 11 és félmilliós lakosságú országban. 

Luxemburgban újabb 140 fertőzést regisztráltak. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben 2319 fertőzöttet tartanak számon. A vírus terjedésének kezdete óta Luxemburgban körülbelül 20 ezer tesztet hajtottak végre. A kormány a héten a szűrést kiterjesztette az összes egészségügyi dolgozóra és minden enyhébb tünetet mutató emberre is. További öt áldozattal, jelenleg 29 az járványban elhunytak száma az országban.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top