Aktuális

A helyzet még mindig nehéz, de már nem reménytelen New Yorkban

Még mindig emelkedik a halottak száma New Yorkban, de járványügyi szakemberek szerint a koronavírus görbéje elkezdett laposodni.

„Van egy jó hírem és van egy rossz” – kezdte sajtókonferenciáját szerdán Andrew Cuomo kormányzó. Jó hírként említette, hogy a társadalmi elkülönülés gyakorlata eredményes. A rossz hírről pedig úgy fogalmazott: nemcsak rossz, hanem „borzalmas”, ugyanis folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma. Máris messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. A koronavírus-járvány eddig már több mint négyezer áldozatot követelt New York városában és több mint hatezret az egész állam területén.

A kormányzó bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyol ajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. 

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez „teljes nonszensz”.

Közben az Egyesült Államok többi tagállamában is folyamatosan emelkedik a  fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.  Az országban már több mint 432 ezer fertőzött van és 14.817-en haltak bele eddig a koronavírus okozta betegségbe.

Felcsillantak a remény első sugarai

Van azért egy kis jó hír is. A társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, látszanak a remény első sugarai – jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.

koronavírus, New York

Családi séta New Yorkban (Fotó: Cindy Ord/Getty Images)

A szakember figyelmeztetett, hogy a növekvő munkanélküliség és az egyre romló gazdasági helyzet ellenére sem szabad enyhíteni a járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Mint fogalmazott: éppen ellenkezőleg, „a korlátozások további erősítésének ideje jött el”.

Fauci szerint New Yorkban – az új fertőződések és a halálesetek emelkedése ellenére is – kezd laposodni a járvány görbéje. A kutató elmondta azt is, hogy a Fehér Ház munkacsoportjában dolgoznak azon a tervezeten, amely meghatározná, hogy az amerikaiak mikor, hogyan, milyen ütemben térhetnének vissza a munkába, és általában a normális mindennapi élethez.

(MTI)

Koronavírussal kapcsolatos friss hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top