nlc.hu
Aktuális
Nem számít a járványveszély, a rabok maradnak a börtönökben

Nem számít a járványveszély, a rabok maradnak a börtönökben

Veszélyesek a zsúfolt zárt intézmények, de a börtönlakók maradnak.
maradnak a börtönben

Hallhattuk, hogy a vírus több országban felülírta a szokásos börtönbiztonságot: egyes helyen úgy döntöttek, az enyhébb bűnelkövetők inkább legyenek otthon, legalább ideiglenesen, nehogy egy zárt intézmény gócponttá fejlődjön.

A 444.hu utánajárt, de jelenleg nincs szó arról, hogy nálunk is ilyen elhatározás szülessen. A személyes beszélők viszont természetesen szünetelnek.

„A rabok hozzátartozói közül nagyon sokan aggódnak, féltik rokonaikat, barátaikat – írja az oldal. – Volt, aki azzal keresett meg minket, hogy a fogvatartottak nem jutnak elég fertőtlenítőszerhez, szappanhoz, és hogy a kézmosás sem mindig megoldott. Vannak rabok, akik nem akarnak dolgozni menni a megfertőződés kockázata miatt, és azt állítják, ilyenkor büntetéssel fenyegetik őket.”

A fogva tartás körülményeiről, a járvány terjedésének megakadályozásáról a 444.hu több kérdést is feltett a BvOP-nak. „Magyarországon nem indokolt a fogvatartottak büntetésük letöltése előtti szabadon bocsátása” – állt a válaszban.

Kiderült az is, hogy a krónikus betegeket a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai telephelyén működő krónikus utókezelő részlegén látják el.

„A BvOP elég határozottan jelezte, hogy nincs napirenden a felnőtt elítéltek szabadon engedése, ugyanakkor a 18 év alatti, javítóintézetbe küldött fiatalok esetében más a helyzet. Az ő büntetésüket félbe lehet szakítani, erről hat hónapos szabadságvesztés alatt az intézet igazgatója, felette a gyermekek és az ifjúság védelméért felelős miniszter, azaz pillanatnyilag Novák Katalin dönthet” – teszi hozzá a híroldal.

Címlapképünk illusztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top