Aktuális

Meghalt a Forma1 egyik legnagyobb legendája

Gyászol a sportvilág.

Bár világbajnok sosem lett, minden idők egyik legnagyobb Forma1-versenyzőjének tekintik a most elhunyt Sir Stirling Mosst.

– Ez a futam már túl sok volt neki, egyszerűen csak lehunyta a szemét – nyilatkozta felesége, Lady Moss. A sportember kilencvenéves volt, és már jó ideje betegeskedett egy korábbi mellkasi fertőzés miatt – írja a BBC.

Moss két éve vonult vissza a nyilvánosság elől. Úgy emlegették: „az ember, aki megszemélyesítette a motorsportot”.

Fotó: BBC/Getty Images

Fotó: BBC/Getty Images

Fénykorát 1951 és 61 között élte, ezalatt 66 versenyéből 16-ot megnyert. Az első brit pilóta volt, aki hazai futamon tudott győzedelmeskedni – 1955-ben, Aintree-ben.

Híres veresége volt 1958-ban az az eset, amikor megakadályozta, hogy egyik ellenfelét, Mike Hawthorn-t kizárják a versenyből (azzal vádolták, hogy megfordult a pályán a Portugál Nagydíjon).

Amikor 1961-ben négyszer is első helyet ért el, a BBC Az Év Sportemberének választotta, 2000-ben pedig (kiemelkedő rally-versenyzés után) életpályája elismeréseként lovaggá ütötték. Egészen 81 éves koráig részt vett futamokon.

elhunyt a versenyző

Fotó: Profimedia

„Sokoldalúsága és ösztönei félelmetes versenyzővé tették őt” – nyilatkozták róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top