Aktuális

Ötször kérte meg a felesége kezét – Donald Trump kihívója, Joe Biden portréja

Normális esetben most fél Amerika azt ünnepelné, hogy sikerült megtalálni Trump demokrata ellenfelét a novemberi választáshoz. A járvány, a gyorsan növekvő munkanélküliség és a romló gazdasági kilátások árnyékában azonban Joe Biden győzelme kis hírré silányult. Pedig van esélye megverni Donald Trumpot.

Magyarországról nézve igencsak furcsa lehet, hogy a Demokrata Párt ősszel Joe Bident indítja Donald Trump ellenében az elnökválasztáson. Sokan sok helyütt megírták, hogy ő a legesélyesebb kihívó a demokrata térfélen, többek közt azért, mert Barack Obama egykori alelnökeként számíthat a fekete közösségek támogatására, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki a demokrata táborban sikeres legyen. Itt, a világ túlsó felén mégsem hallhattunk túl sokat róla, és leginkább csak azzal sikerült bekerülnie a magyarországi hírkeringésbe, hogy Donald Trump őt akarta lejáratni, amikor megzsarolta Ukrajnát az országnak járó támogatások visszatartásával – már amennyiben nem találnak valami terhelő információt a Biden család ukrán ténykedésére nézve.

Ám ahogy az lenni szokott, Joe Biden még az ostrom idején is nagyrészt passzív fél maradt, és bár kétségtelenül durva és nemtelen támadásokkal próbálták lejáratni az elnök körei, ő nem tolta magát előtérbe, hanem hagyta, hogy a Trump által kavart vihar magától csapjon vissza az elnökre. Magyarországon a hírek az Amerikában szélső balosnak tartott Bernie Sandersről, illetve Elizabeth Warrenről szóltak: messze nekik voltak a leghangosabb támogatóik, és ők voltak azok, akik a leglátványosabban álltak ki a Trump-adminisztráció rémtetteivel szemben. Konfrontatív stílusuk azonban visszaütött. Nem jöttek ugyanis rá, hogy Donald Trump után a demokrata érzületű embereknek elegük van az állandó harcból, és inkább egy nyugodt erőre vágynak.

Az ember, aki hátradől

A brit Guardian már tavaly augusztusban azzal a címmel hozta le az amerikai elnökválasztási esélyekről szóló tudósítását, hogy: 

„Joe Biden egy unalmas jelölt, és pont emiatt megy neki ennyire jól”.

Joe Biden lehet Donald Trump potenciális ellenfele (Fotó: Scott Olson/Getty Images)

Joe Biden lehet Donald Trump potenciális ellenfele (Fotó: Scott Olson/Getty Images)

A cikk nagyrészt arra a tézisre épül, hogy Biden kissé unalmas és sótlan személyisége képezi a legnagyobb kontrasztot Trump bizarr showmanségével szemben, és sok ember számára ez vonzó választássá teszi őt. Az országos politika ugyanis a Trump kormányzat alatt túlságosan rátelepedett az amerikaiak mindennapjaira, amiből már sokaknak borzasztóan elegük lett, ezért azt szeretnék, hogy egy nyugodt, botrányoktól, szélsőséges kirohanásoktól és vad ötleteléstől mentes négyéves elnöki periódus következzen, és ebben leginkább az segíthet, ha egy kissé unalmas személyiségű embert ültetnek a Fehér Ház Ovális Irodájába.

Persze a Guardian írása tavaly nyáron még csak elmélet volt, ám miután a demokraták belső küzdelmében az utolsó ellenfele, Bernie Sanders is kihullott, most már gyakorlatilag ténnyé vált: novemberben a kissé sótlan Joe Biden dolga lesz, hogy megverje az elnökválasztáson azt a Donald Trumpot, aki a jelenlegi járványhelyzetben hétről hétre tornázza egyre lejjebb a népszerűségét. Teszi ezt annak ellenére, hogy a válságok idején a hatalmon lévő politikusok támogatottsága jellemzően az egekig szokott emelkedni. Márpedig, ha a helyzet a jelenlegi mederben folyik tovább, Joe Bidennek mindössze annyi lesz a dolga a hátralévő fél évben, hogy a foteljéből hátradőlve nézi végig, ahogy Trump az egyre vállalhatatlanabb válságkezelésével ássa saját elnökségének sírját.

„Visszaadta az életem, és elhitette velem, hogy újra egész lehet családom” – Ki lehet az új first lady?

A munkáscsaládból származó Joe Biden jelenleg második feleségével, Dr. Jill Bidennel él együtt, első feleségétől nem vált el, hanem megözvegyült. 1972-ben az első felesége, Neilia Hunter – akivel még a jogi egyetemen jöttek össze – három kisgyermekükkel autóba ült, hogy elmenjenek karácsonyfát vásárolni, csakhogy balesetet szenvedtek, összeütköztek egy teherautóval, és Biden felesége és egyéves lánya is belehalt a sérüléseibe, valamint két kisfia is súlyos sérüléseket szenvedett. A férfi utólag azt nyilatkozta, hogy akkoriban komolyan fontolóra vette az öngyilkosságot, de az esetet túlélő fiai miatt szerencsére másképp döntött. Szenátori esküjét nem Washingtonban tette le ’72-ben, hanem a fiai kórházi ágya mellett. Néhány évvel később a bátyja egy mozis vakrandin hozta őt össze második feleségével, a tanárként dolgozó Jillel, és rögtön óriási lett a szerelem: Bident azonnal levette a lábáról, hogy a nő kiválóan megtalálta a közös hangot a fiaival. „Visszaadta az életem, és elhitette velem, hogy újra egész lehet a családom” – nyilatkozta később erről az időszakról Biden.

Biden ötször kérte meg a felesége kezét – elmondása szerint az újraházasodásra fiai biztatták –, mire a nő végül igent mondott, mivel biztos akart lenni abban, hogy a férfi már túl van a felesége elvesztésén. A nászútra végül Biden fiaival együtt, négyesben mentek 1977-ben. Közös lányuk, Ashley 1981-ben született. Jill több évtizeden át dolgozott tanárként Delaware-ben, és amikor a férje Obama alelnöke lett, second ladyként igyekezett hasznosan tölteni az idejét. Szorgosan járta például az Egyesült Államok iskoláit, hogy a mellrák korai szűrésének fontosságára hívja fel a figyelmet, az évek alatt nagyjából tízezer diáklány előtt beszélt. Michelle Obama oldalán szorgalmasan támogatta a hazatérő veteránokat: oktatási és álláskeresési programokat, valamint egészségügyi ellátást biztosított sokak számára. Jill Biden ezen felül szorgalmas maratonfutó: rendszeresen vesz részt különböző versenyeken, és ha van ideje, könyveket is ír. Oroszlánként védi férjét minden helyzetben, erről bárki megbizonyosodhatott egy március 4-i kampányeseményen, ahol Jill személyesen állta útját egy emelvényre feljutó tiltakozónak.

Lehet valaki elnök protest szavazatokkal?

Joe Bidennek jelenleg 4,8 millió követője van Twitteren szemben Trump elnök közel nyolcvanmilliójával. Saját YouTube csatornájának e cikk írása idején összesen 24 ezer követője van, a legtöbb feltöltött videóját alig néhány tízezer ember tekinti meg, ami egészen méltatlan szám egy olyan emberhez képest, aki nagyjából fél év múlva az Egyesült Államok következő elnöke lehet, és korábban kétszer volt már az ország alelnöke. Úgy hírlik, Obama annak idején pont azért választotta őt az alelnökének, mert ezzel akarta üzenni a demokraták konzervatívabb oldalának, hogy nem fogja fenekestül felforgatni az értékeiket, és ő is fontosnak tartja a hagyományaikat. Bident több helyütt írták le úgy, mintha egy másik korszak politikusa lenne, egy mostaninál sokkal nyugodtabb éráé, és sokaknak pont ez az oldala lehet vonzó. A mindenre azonnal dühből és hangosan reagáló Trumppal szemben ő egyáltalán nem reaktív típus, és ez olyannyira igaz, hogy egy-egy új ügy felbukkanása kapcsán a demokraták rendszerint felteszik a kérdést Twitteren, hogy

„Hol van Biden?”

Joe Biden egyik kaliforniai rendezvényén felesége Jill állja útját egy váratlanul színpadra ugró tüntetőnek (Fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images)

Joe Biden egyik kaliforniai rendezvényén felesége, Jill állja útját egy váratlanul színpadra ugró tüntetőnek (Fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images)

A párt radikálisabban gondolkodó szárnya ugyanis olyan elnökjelöltet szeretett volna, aki harcosan áll ki Trumppal szemben (az elnök Álmos Joe Bidenként szokta gúnyolni ellenfelét), és ugyan Joe Bidenről nem lehet azt mondani, hogy ne kritizálná Trump politikáját, ezt pontosan olyan nyugodtan és kimérten teszi, mint annyi minden mást az életben. Kérdéses, hogy Bernie Sanders vagy Elizabeth Warren radikálisabb támogatói mennyire állnak majd a langyos vizet képviselő Joe Biden mellé, bár ha abból indulunk ki, hogy Donald Trumpot mindennél jobban utálják, a protest szavazataikra szinte biztosan számíthat. És ez még akkor is igaz, ha Biden teljesen értelmetlen módon nemrégiben felhívta Donald Trumpot, és felajánlotta neki a segítségét a járvány idején. A hívás eléggé meglephette az elnököt, aki később meleg szavakkal illette nyilvánosan kettejük telefonbeszélgetését, amivel ő maga is tovább építette Joe Biden jófiús, barátságos imidzsét.

Támadások, melyek nem találnak célba

Joe Bidenről látványosan peregnek le a támadások, és régimódi politikushoz való módon a személyét ért kritikákat nem veszi személyes sértésnek. Ha kell, egykori legnagyobb ellenfeleivel is békülékeny hangnemet tud megütni. Erre jó példa kapcsolata Kalifornia szenátorával, Kamala Harrisszel, aki az előválasztási kampány korai szakaszában még azzal támadta őt, hogy együttműködött olyan kormányzókkal, akik a szegregációs oktatást támogatják, márpedig a rasszizmussal való vádaskodás az egyik legdurvábbnak számít az Egyesült Államokban, főképp egy olyan jelölt esetében, aki az Obamával való együttműködésének köszönhetően korábban bírta a fekete közösségek támogatását. Harris a durva támadások ellenére mostanra Biden egyik legfőbb szövetségese és pártolója lett, és egy esetleges győzelem esetén sokan az alelnöki pozícióra is esélyesnek tartják.

Kamala Harris, Kalifornia szenátora, Joe Biden, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója és Cory Booker a New Jersey-i demokratáktól, Biden kampányának detroiti állomásán (Fotó: Erin Kirkland/Bloomberg via Getty Images)

Kamala Harris, Kalifornia szenátora, Joe Biden, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója és Cory Booker a New Jersey-i demokratáktól, Biden kampányának detroiti állomásán (Fotó: Erin Kirkland/Bloomberg via Getty Images)

Úgy fest, szintén nem tudják megrengetni azok a vádak sem, melyeket tavaly kapott, amikor hét nő azzal vádolta meg, hogy helytelenül fogdosta és ölelgette őket úgy, hogy attól az érintettek kellemetlenül érezték magukat. A legdurvább vád Tara Reade-től érte, aki rövid ideig dolgozott vele még 1993-ban, és azt állítja, hogy a demokrata jelölt a falnak szorította őt, majd a ruhája alatt a nemi szervéhez nyúlt. Több Bidennel és Reade-del is együtt dolgozó azonban megvédte az elnökjelöltet, mondván akkoriban semmi efféle panasz nem volt rá, és Reade sem mesélt senkinek az esetről a munkahelyén. A vádak egyáltalán nem rengették meg Joe Biden választási esélyeit, ami részben annak a szomorú ténynek köszönhető, hogy a Fehér Házban jelenleg egy olyan elnök ül, aki ennél sokkal rémisztőbb dolgokat követett el az évek során.

Mr. Középosztálybeli Joe

Joe Biden már a hetvenes évek óta az amerikai nagypolitika aktív szereplője, sőt még csak 1988-at írtunk, amikor úgy döntött, hogy elnöknek jelölteti magát, bár ez nem sült el túl jól. Plagizálás (egy brit politikus beszédének szövegét „vette kölcsön”) miatt idő előtt visszalépett. Hatszor választották szenátorrá Delaware államban, mégsem ez számít a legnagyobb politikai tettének, hanem az, hogy Barack Obama az alelnökévé választotta. Joe Bidenre azért volt szüksége, mert a férfi Mr. Átlag Demokrata, vagy ahogyan időnként gúnyolni szokták, Mr. Középosztálybeli Joe. Mivel Obama nem állt túl jól a fehér munkásosztály tagjai között, így szüksége volt maga mellé valakire, aki őket is meg tudja szólítani, és így esett a választása Joe Bidenre. Biden sokak szerint azért ideális jelölt, mert nemcsak a demokratákat képes maga mellé állítani, hanem a mérsékeltebb republikánusok sem utálják, sőt sokan közülük elfogadható alternatívaként tekintenek rá.

Az Obama árnyékában töltött évek azért is meghatározók voltak, mert népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy Obama politikájának folytatóját látják benne. A választási gyűlésein is jellemzően akkor kapja a legnagyobb tapsot, amikor az Obama-éra sikereit ecseteli. Együtt küzdöttek az elnökkel azért, hogy minél több amerikainak legyen betegbiztosítása, és Biden gyakorlatilag az Obamacare egyik poszterarca volt. Mivel a feleségét és egyik közös babájukat a hetvenes években veszítette el autóbalesetben, a felnőtt fia pedig 2015-ben hunyt el agydaganat következtében, az ő szájából tényleg hitelesen hangzik, amikor azt mondja, tudja, mennyire fontos, hogy minél több amerikai állampolgár legyen biztosítva, és a lehető legjobb egészségügyi ellátást kapják. Biden azt sem titkolja, hogy a külpolitikájában is az obamai hagyományokat folytatná, vagyis nem Trumphoz hasonlóan struccpolitikával vonulna ki a különféle világszervezetekből, hanem inkább az élükre állna, és általa Amerika ismét aktívabb szereplőjévé válhatna a világpolitikának.

Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök egy washingtoni kosármeccsen (Fotó: Patrick Smith/Getty Images)

Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök egy washingtoni kosármeccsen (Fotó: Patrick Smith/Getty Images)

Az USA legidősebb elnöke lehet

Bárkit is választanak elnökké idén novemberben az amerikaiak, most már biztos, hogy ő lesz az Egyesült Államok legidősebb elnöke. Biden 78 éves lesz a választás idején, szóval friss energiákat és új ötleteket aligha tőle kell várnunk az amerikai politikában. Az amerikaiak sokasága azonban most nyugalomra vágyik, és ezt talán Joe Biden megadhatja nekik. Feltéve, ha meg tud birkózni azzal a rengeteg bajjal, amit a Trump kormányzat ráhagy: a vírustól sújtott Amerika romló gazdasági mutatókkal és hatalmas munkanélküliséggel küzd, mindez könnyen rányomhatja a bélyegét az elnöksége első éveire. Persze ehhez előbb még meg kell választani őt. A válság még bőven tart, és még az a csoda is megtörténhet, hogy Donald Trump hoz majd néhány olyan széles körben népszerű lépést, amitől ismét népszerűvé válik. Legutóbb is azt gondolták róla a választások előtt, hogy esélytelen, most mégis ő az Egyesült Államok elnöke. Joe Biden mindenesetre ott van, kivár, és ha Trumpék rontanak, ő a háttérből csendben lopja el a szavazóikat.

nlc.kapcsolódó:

Az amerikai alelnök, Joe Biden szerint Trump veszélyes a nemzetbiztonságra

Trump fia kicsit elnézte az ünnepeket

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése