nlc.hu
Aktuális
Tízezer magyar buszsofőr állása került veszélybe

Tízezer magyar buszsofőr állása került veszélybe

Tömeges kirúgáshullám jöhet a hazai buszsofőrök között, ha a kormány nem segít a szakmán.

A járvány egyik első áldozata volt a turizmus. Azok a cégek, akik ebben az ágban tevékenykedtek, gyakorlatilag bevétel nélkül maradtak. Az ágazatnak már nyújtott mentőövet a kormány, elengedik ugyanis a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, a munkavállalók járulékát pedig egy időre lecsökkentik. Ez számos turizmusban utazó vállalkozásnak jelent segítséget, de a buszos cégek egyelőre valamilyen rejtélyes okból nem kerültek be a kedvezményezettek körébe – írta meg az Index.

Turistabusz a Várkert Bazárnál idén márciusban (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Turistabusz a Várkert Bazárnál idén márciusban (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ez nemcsak amiatt probléma, mert a buszoknak kiemelt szerepük van az ágazatban, hanem azért is, mert a régióban nagy a konkurenciaharc. Amennyiben a hazai buszos vállalkozások elesnek – márpedig segítség híján az elbocsátásokat már megkezdték –, akkor cseh és lengyel vállalkozások léphetnek a helyükre. A cseh és lengyel cégek most azért lehetnek erősebbek a magyar konkurenseiknél, mert ott már kiterjesztették a személyszállításra a járulékkedvezményt. A buszos cégek azért is vannak bajban, mert már tavaly év vége óta jelentősen csökkent a bevételek, ugyanis a koronavírus kínai megjelenése óta jelentősen elmaradtak az Ázsiából érkező turisták. Eddig egy segítséget kaptak a kormánytól, de az legalább jelentős volt: mivel buszaik többségét hitelre veszik, ezért a hitelmoratórium sok céget mentett meg az azonnali bedőléstől. A legtöbb buszt most kivonták a forgalomból, hogy így az adókat megspórolják, de ennél most többre lenne szükség. A buszos cégeknél az országban tíz-tizenegyezer ember dolgozik, egy részüket már elbocsátották, de sokukat talán még meg lehetne menteni.

nlc.kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top