Aktuális

Operatív törzs: május 4-re várják, hogy tetőzzön a járvány

Az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója sok új információt nem hozott: a betegek, az elhunytak és a kijárási korlátozásokkal összefüggő szabálysértések számán túl kiderült, hogy rengetegen jelentkeztek önkéntes ápolónak, hogy szolgálják, segítsék a magyar egészségügyet. Az érettségit pedig megtartják.
A koronavírus tetőzését az érettségik időpontjára várják

Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ munkatársa kezdte az Operatív törzs hétfői koronavírus sajtótájékoztatóját, aki többek között elmondta, a hétvégén is zajlottak, továbbá folyamatosan zajlanak a házi karantén ellenőrzések. A hétvégén 3945 szabálysértési ügy volt a rendőrség szerint a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban.

Budapesten a hétvégén nem történtek nagyobb szabályszegések: a fővárosban fegyelmezettebben tartják be a kijárási korlátozásokat, mint az ország többi területén a mostani hétvége tapasztalata alapján. Kiss Róbert kifejezetten jó hírt is bejelentett: 719-cel csökkent a hatóságilag elrendelt házi karanténok száma. A rendőrségi ellenőrzések száma azonban növekszik ezen a téren.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos szokás szerint ismertette az aktuális számokat:

  • jelenleg 1984 fertőzöttet tartanak számon Magyarországon
  • a halottak száma 10 fővel emelkedett az elmúlt 24 órában: így 199-re nőtt az elhunytak száma
  • ugyanakkor emelkedik a gyógyultak száma is: 267 gyógyultat tartanak számon
  • jelenleg 811 főt ápolnak kórházban
  • 61-en vannak lélegeztetőgépen
  • 48057 labortesztet végeztek eddig a kijelölt laborokban
  • 23-an hunytak el a Pesti úti idősek otthonában
  • 19 olyan idősotthont tartanak számon jelen az országban, ahol valamilyen mértékben jelen van a koronavírus: van, ahol csak egy-egy esetet tartanak számon

Nagyon sokan érdeklődnek, hogy hogyan alakul a koronavírus-járvány, mikor tetőzik, így erre is kitért Müller Cecília. A matematikusok modellszámításai szerint állítják, hogy május 4-re várják a vírus tetőzését, amely után beállhat az a bizonyos plató, amikor már nem regisztrálnak több esetet, mint az előző napok folyamán. A csúcs azt jelenti, hogy erre a napra készülnek a legnagyobb hazai egészségügyi kapacitásokkal. Azt viszont egyelőre nem tudják megmondani, hogy ez a plató meddig fog tartani.

Müller Cecília ezzel összefüggésben a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem halasztják el az érettségit.

Az viszont örvendetes hír, hogy eddig 1600 önkéntes egészségügyi dolgozó jelentkezett az állami ellátórendszernél, 267-tel már szerződést is kötöttek.

Még több aktuális koronavírus-információ: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top